1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Ще се справя ли като болногледач на възрастни хора?

Ще се справя ли като болногледач на възрастни хора?

19-03-2021
 

Проучванията сочат, че през второто тримесечие на 2020 г. около 270 000 души са загубили работата си поради пандемията на COVID-19. Резултатите потвърждават, че професионалната заетост в България е една от най-лошите през 10 години. И така, къде да търсите работно място? Броят на офертите с договор за грижа за възрастни хора в Германия не намалява. За българските жени това е не само шанс за стабилна и добре платена заетост, но и начин за борба със самотата. Разберете дали тази роля ще е подходяща за Вас.

Работа в Германия като болногледач – подходяща ли е за всеки?

Полагащият грижи за възрастни хора е една от най-оскъдните професии в България. Българското и немското общество бързо застаряват. Семействата, загрижени за своите близки, не искат да използват специализирани центрове за грижи. Вместо това те предпочитат да останат заедно възможно най-дълго, стига постоянните медицински грижи да не са нужни. Болногледач е професия, подходяща за хора от всички възрасти. Това може да е млад или зрял човек след 50-годишна възраст.

Струва си да знаете:

Както жени, така и мъже могат да работят като болногледачи.

Грижа за възрастен човек – задължения и задачи

Най-често срещаните задължения на болногледача за възрастни хора включват:

 • домашна работа – готвене, пазаруване, почистване;
 • грижа за възрастния – хранене, обличане и др.;
 • организиране на свободно време на обгрижваното лице.

Не се изисква медицински опит – болногледачите преминават цялостно обучение преди да заминат. Ако болногледачът е преминал специално обучение в областта на медицинското обслужване, това определено е предимство, което трябва да бъде включено във вашето CV. Работното време е свързано с нуждите на възрастния.

За мнозина това не е само работа на болногледач в Германия. Това е преди всичко призвание и предоставяне на помощ за нуждаещите се. Възможност за саморазвитие, обучение и изучаване на нова култура. Шанс за дългосрочно приятелство и постоянен контакт с друг човек. Договорът обикновено трае над 2 месеца, така че работата като болногледач за възрастни хора не е добра за хора, които не са подготвени за раздяла и промяна на околната среда. Положителното отношение и желанието за действие са една от най-важните характеристики на добрия болногледач. Информационната среща с наш експерт подбор винаги е полезна при вземането на решение.

Работа в Германия по време на пандемия – безопасна ли е?

Подкрепа е особено необходима поради усложнения в пътуването заради SARS-CoV-2. Офертите за работа за болногледачи в Германия не са изчезнали въпреки пандемията COVID-19. Ако се вземат всички предпазни мерки и се спазват препоръките, болногледачът и възрастният не са в опасност. Трябва обаче да внимавате – възрастните хора са изложени на висок риск от заразяване. Поддържането на социална дистанция, ограничаване на контактите, покриване на носа и устата, както и честата дезинфекция са едни от методите, гарантиращи безопасността на пациента и болногледача. Работата с възрастни хора в ерата на пандемия стана още по-необходима – не позволявайте на страха да ви ограничава!

Болногледач на възрастни хора – какво професионални и лични качества притежава?

В случай на болногледачи, работещи в Германия, важни са познанията по немски език, поне на основно ниво.  Promedica24 предлага присъстени и онлайн курсове по немски език, които ще подготвят човек за работа с обгрижваното лице. Основните фрази и думи в езиковото обучение за болногледачи ще позволят добра комуникация на немски език.

Полагащият грижи за възрастния трябва да бъде физически здрав. Някои пациенти не могат сами да се движат, да стават или да използват тоалетната, така че болногледачът трябва да е подготвен да помогне на пациента. Работата като болногледач на възрастни хора е не само удовлетворението от правенето на добро, но и голяма отговорност. Ето защо доброто психическо състояние е основата за извършване на тази работа.

Болногледач на възрастни – препоръчителни лични качества:

 • устойчивост на стрес;
 • разбиране и съпричастност;
 • организация и находчивост;
 • търпение и хладнокръвие;
 • спокоен нрав;
 • лекота при установяване на контакти;
 • лесна адаптация;
 • приятелско отношение и желание да се разбере възрастния човек.

Преди да започне работа, всеки болногледач за възрастни хора научава за болестите и неразположенията на обгрижваното лице. Научава дневния график и обхвата на задълженията. Той знае как да реагира в определени ситуации и какво да направи, за да помогне на възрастния човек. В случай на съмнения или въпроси, болногледачът може да се свърже със своя личен координатор.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Касел

Дата на заминаване: 2022-03-02

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Касел, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Инголщат

Дата на заминаване: 2022-03-01

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Аален

Дата на заминаване: 2022-02-28

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Аален, Германия

Езикови познания: основни

детайли