1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Деменцията: предизвикателството пред социалните асистенти в чужбина

Деменцията: предизвикателството пред социалните асистенти в чужбина

26-08-2019
 

Деменцията е прогресивно неврологично заболяване, което засяга умствените способности. Тя заема едно от челните места в класацията на смъртоносни болести, а досега всички опити за лечение са неуспешни. Социалните асистенти в чужбина са поставени пред сериозно предизвикателство с болните от деменция, защото техните неуморни усилия не са възнаградени с търсеното подобрение.

Кой може да се разболее?

Възрастните хора са най-застрашени от деменция, а причинителите са дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, а в по-редки случаи заболяването се проявява вследствие от травми, инфекции, мозъчен инсулт и туморни процеси. 

Има ли лечение?

Методите за лечение са ограничени и недостатъчно ефективни на този етап, затова проблемът трябва да се диагностицира още при появата на първите признаци. Симптомите често се пренебрегват, тъй като е нормално възрастните хора да имат проблеми с паметта и разсеяността. Причината понякога се оказва по-сериозна, затова във всеки случай се налага преглед от специалист, който да установи наличието на заболяване. 

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е постепенната загуба на спомени и проблеми с краткосрочната памет. С прогресиране на заболяването се наблюдават трудности в речта, съня, храненето, къпането и други физически дейности.

Предизвикателства пред социалния асистент в чужбина

Едно от предизвикателствата е свързано с храненето на пациента – той забравя да яде или изпитва трудности да се храни самостоятелно.

При повечето болни има значителен спад на телесното тегло, което трябва да се следи внимателно, да се дават калорични храни и хранителни добавки. Ако са налице проблеми с дъвченето, тогава храненето трябва да се извършва от грижещото се лице, а самата храна да се предлага в по-мека и течна форма. Консултацията с диетолог е препоръчителна, за да се определи най-добрият хранителен режим за съответния пациент.

В голяма част от случаите хората с деменция отказват да се къпят ежедневно, защото от една страна са забравили необходимостта от лична хигиена и от друга страна свързват банята с негативни преживявания.

Затоплете помещението преди баня и се постарайте да изградите режим на къпане по едно и също време – рутината ще помогне, както при бебетата.

Нарушенията в говора на пациентите с деменция са една от най-големите трудности, с които се сблъскват социалните асистенти в чужбина. Напълно вероятно е болният да говори несвързано, с прости думи и изречения, да губи връзката на разговора, да повтаря едни и същи истории. В никакъв случай не го критикувайте, нападайте, поправяйте и не спорете с него. Не трябва да спирате да разговаряте с него и да се опитвате да разберете и да отговаряте на нуждите му. Постарайте се да научите основите на неговия език, ако не го говорите и задължително му осигурете ежедневни социални контакти. 

Превантивните мерки срещу деменцията включват основно стимулация на мозъка чрез: 

 • судоку;
 • кръстословици;
 • книги.

Всеки ден се разхождайте с вашия пациент, четете му книги, играйте на карти заедно, показвайте му албуми със снимки и му разказвайте за миналото. Осигурете му разнообразни занимания, рутина и ги обградете от познати и любими предмети.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли