1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Съвети за грижи за хора със зрителни увреждания

Съвети за грижи за хора със зрителни увреждания

16-06-2020
 

Зрението е една от най-важните функции на тялото, която ни позволява да се чувстваме уверени, да се грижим за себе си, да живеем пълноценен живот.

С възрастта обаче зрението може да намалее значително поради редица причини, включително някои заболявания като катаракта и глаукома. Така човек започва все по-трудно да различава предметите, а дори и очилата не помагат, защото проходимостта на малките кръвоносни съдове на окото е нарушена, както и метаболизмът на ретината, налице е оптична атрофия.

Всичко това създава големи трудности при движение, готвене, обличане, извършване на ежедневни хигиенни процедури, а задачата на социалния асистент е да се справи именно с това, както и да се погрижи за емоционалното състояние на своя пациент, който, съвсем логично, вероятно е разстроен от създалата се ситуация.    

С какво най-вече се отличава грижата за хората със слабо зрение?

Обслужвайки пациенти със зрителни увреждания, социалният асистент е длъжен да следва определени правила:

 • В никакъв случай не бива да се приближава изневиделица към пациента, защото така ще му причини допълнителен стрес – болният трябва да бъде предупреден предварително по вербален начин;
 • Преди хранене, асистентът винаги трябва да обяснява какви ястия съдържа менюто;
 • При разходки важи същото правило – пациентът следва навременно да бъде уведомен къде има неравности, дупки, локви или други препятствия по пътя;
 • При преминаване през помещения с различен интензитет на светлината (светли и тъмни стаи) пациентът със зрително увреждане е добре да бъде държан за ръка, тъй като рязката промяна в осветлението предизвиква у него нервност;
 • При преминаване през  мостове, стълби и други подобни места пациентът също винаги трябва да бъде поддържан от своя асистент.
 • За да се забави процесът на зрително увреждане, е добре да се провеждат редовни консултации с офталмолог всяка година. Също така, за да се намали напрежението на очите, да се ограничи гледането на телевизионни предавания, филми, четенето на книги и други, както и е желателно винаги да се избират четива, които са отпечатани с по-едър шрифт, ако пациентът все пак не е готов да се раздели с книгите.

Как да организираме условията на живот на пациенти със зрителни увреждания:

 • Помещенията следва да са добре осветени;
 • Личните вещи и другите, необходими в ежедневието предмети, винаги да се съхраняват на едни и същи места;
 • При хранене е добре да се използват предимно нечупливи чинии и чаши;
 • В помещенията следва да се премахнат или обезопасят всички мебели, които имат остри ъгли или издатини;
 • Подовата настилка в жилището трябва да бъде избрана внимателно, за да се предотврати евентуално подхлъзване на пациента;
 • Ако по случайност някой предмет падне, той трябва веднага да бъде вдигнат и поставен на съответното място.
 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли