1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Грижа за трудноподвижни лица в чужбина

Грижа за трудноподвижни лица в чужбина

27-09-2019
 

Работата на социалните асистенти в чужбина изисква определена физическа подготовка, тъй като в определени случаи се налага повдигане и преместване, особено при грижа за трудноподвижни лица. Това може да доведе до наранявания, синини и травми за болногледача, ако не се спазват определени правила за безопасност, методи и техники. 

Какво е естеството на работата с обездвижено лице?

Работата с трудноподвижни или напълно обездвижени хора не е лека задача и налага предварително ниво на подготовка. Вероятно ще трябва да оказвате помощ за повечето физически дейности, които болният по принцип самостоятелно е извършвал. В зависимост от степента на обездвижване това може да включва: помощ при спазване на лична хигиена, хранене, придържане при ходене или пренасяне на пациента. 

Какви са техниките и методите на повдигане?

За да избегнете трудови инциденти, е добре да се запознаете с безопасните техники за повдигане на тежести. Дърпането, носенето и бутането на теглото на болния се налага, ако долната част на тялото е обездвижена. Преместването може да се случи със собствена мускулна маса, с помощта на болния (ако е възможно), или чрез допълнителни помощни средства като трансферна дъска, колани за повдигане, дръжка или стълба за изправяне на болен от леглото. Ръчното повдигане създава предпоставки за травми на социалните асистенти и е препоръчително да го извършвате, само когато няма друга възможност.

На първо място трябва да помолите пациента да съдейства, ако той поради някаква причина отказва и очаква от вас да вършите всичко вместо него. Изяснете нуждата от помощ, поговорете за причината да ви я отказва и не се съгласявайте да извършвате ръчно преместване без неговото участие, при положение че болният е способен. Ето как трябва да постъпите след това:

 1. Осигурете си достатъчно пространство, за да може безпроблемно да повдигнете пациента. Проверете дали спирачките на инвалидната количка или леглото са натиснати. Отстранете всякакви предмети от пътя, които могат да затруднят придвижването.
 2. Доближете се максимално до болния, така че да го пръдържате възможно най-близо до тялото си, без да протягате ръце и да усуквате гърба си по неестествен начин. Гърбът трябва да е максимално стегнат и изпънат, да работят мускулите и да не натоварвате гръбначния стълб. Краката трябва да са широко стъпили на земята, за да има достатъчно опора.
 3. Правете ситни и внимателни стъпки и избягвайте резките движения.

Как да помогнете за възстановяването на обездвижен пациент?

Ако пациентът ви е бил временно неспособен да движи част от тялото си, вие трябва да му съдействате постепенно да възстанови загубения мускулен тонус. 

Свържете се с медицинско лице или физиотерапевт, за да получите инструкции за упражнения и масажи, които да извършвате с болния, в зависимост от конкретния случай. Храненето има голямо значение за правилното възстановяване, затова приготвяйте свежа, полезна и разнообразна храна.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.
Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. [още]
Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.
Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2.
Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия] Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Инголщат

Дата на заминаване: 2021-12-07

Продължителност на престоя: 1 месец

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Дуисбург

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Дуисбург, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Гьотинген

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Гьотинген, Германия

Езикови познания: основни

детайли