1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Правилни грижи за пациент с ревматоиден артрит

Правилни грижи за пациент с ревматоиден артрит

11-11-2021
 

Заболяването ревматоиден артрит е автоимунно и се среща обикновено при хора на възраст между 40 и 60 г., но не е изключено да се прояви и в по-млада или по-късна възраст, както и при деца. Около 2% от населението по света страда от него, като сред засегнатите са най-вече жени и пушачи.

Заболяването е прогресиращо и може да доведе до инвалидизация. Характеризира се с възпаление на ставите, отичане и болка около тях и други органи. Най-често пораженията са при ставите на китките и дланите, глезените и ходилата, като това става симетрично.

 

Какви са характерните оплаквания на заболелите от ревматоиден артрит?

Когато заболяването е в ранен стадий, болният може да не забележи зачервяването или подуването  на ставите.

Сред характерните симптоми са:

 • Чувствителност на ставите, подуване, скованост, често продължаващи повече от 6 седмици;
 • Скованост сутрин за 30 и повече минути;
 • Засягане, започващо от малките стави на крайниците;
 • По-лесна умора, а нерядко и треска.

Белезите на ревматоидния артрит е възможно да се появяват, а после да стихват. Ефектите, които оказва болестта, може да са свързани с болки в очите, възпалени  венци, поява на ревматични възли, възпаление на кръвоносните съдове и др.

Болката в ставите затруднява движението – честа причина болните да покачат теглото си, което води до диабет, лош холестерол, повишаване на кръвното налягане, сърдечни проблеми.

 

Какви грижи се изискват за пациенти с ревматоиден артрит?

Точната диагноза на заболелия от ревматоиден артрит поставя ревматологът след като проследи медицинската история, направи физически преглед и проведе лабораторни изследвания.

Като системно заболяване ревматоидният артрит повлиява на общото състояние и всеки пациент може да е засегнат по различен начин. Заболяването прогресира бавно и въпреки че не може да се стопира изцяло, предписаното лечение облекчава симптомите и чрез строг контрол възпалението може да се поддържа на възможно най-ниско ниво.

Обикновено пациентите изпитват по-голяма болка и скованост през по-студените годишни сезони, но състоянието им може да се облекчи с правилни грижи.

Движение и подходящи упражнения

Определени упражнения, препоръчани от физиотерапевт, могат да подобрят гъвкавостта на ставите и да облекчат болката. Режимът им трябва да включва по-леко натоварване в началото с последваща интензивност и трудност. Редовното им изпълнение, както и кратките разходки, ще ограничат сковаността и напрежението, за да може пациентът да извършва някои ежедневни дейности.

Баланс между движение и почивка

Почивката след натоварване помага да се намали умората и възпалението на болните стави.

Топли и студени процедури

За уморени мускули и сковани стави много помагат термалните процедури като топла баня и топлинна възглавничка. При остра болка и подуване на ставите са по-подходящи студените процедури, които освен това ще съдействат да се намалят възпалението и изтръпването.

Здравословно хранене

Препоръчана диета от специалист ще предотврати риска от наднормено тегло, което ще ограничи и риска от натоварване на ставите.

 

Допълнителни продукти и терапии

Лекуващият лекар може да предпише медикаменти, кремове, лепенки или допълнителни терапии, включващи масаж, акупунктура и др. за облекчаване на състоянието.

Правилните и постоянни грижи за пациент с ревматоиден артрит, както и емоционалната подкрепа от назначения болногледач са от изключително значение за предпазване от влошаване на заболяването.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли