1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Как да разпознаете симптомите на инсулт, ако гледате възрастни хора в чужбина?

Как да разпознаете симптомите на инсулт, ако гледате възрастни хора в чужбина?

13-08-2019
 

Инсултът е сред основните състояния, застрашаващи живота на хората над 55-годишна възраст.

В зависимост от вида и степента му се определят пораженията върху засегнатия човек. При повечето пострадали се наблюдава парализа на едната половина на тялото, инконтиненция и нарушения в говора. 

Социалните асистенти трябва да разпознават признаците за настъпващ мозъчен удар, защото шансът за живот и възстановяване на пациента намаляват с всяка секунда. Симптомите, които предшестват състоянието, са най-често следните:

 • Главоболие без причина, съсредоточено в едната част на главата;
 • Световъртеж, гадене и повръщане;
 • Изтръпване или слабост в крайниците или лицето (обикновено само в лява или само в дясна част на тялото);
 • Внезапни нарушения в говора и способността за разграничаване на реч.

Ако забележите подобни признаци или вашият пациент съобщи за някое от изброените неразположения, несъмнено им обърнете внимание. Ако се грижите за възрастни хора в чужбина, чрез УГР тест можете да потвърдите съмненията си, дори при наличие на езикови бариери. 

 • Усмивка: Поискайте от човека срещу вас да се усмихне или да покаже зъбите си. Ако в действителност става въпрос за инсулт, би следвало усмивката да е несиметрична и изкривена от едната страна, поради загуба на контрол над лицевите мускули.
 • Говор: Разговаряйте с болния, за да идентифицирате смущения в речта. В началото на инсулта лицето трудно движи устните си и говорът наподобява фъфлене.
 • Ръце: Изпънете ръцете на човека над главата му и помолете да ги задържи вдигнати, след като вие ги пуснете. Трябва да се притеснявате при невъзможност да държи и двете си ръце на едно ниво.

В случай че пациентът проявява един или повече от изброените признаци, веднага потърсете спешна медицинска помощ.

До идването на лекарски екип поставете болния в легнало положение и повдигнете главата му. За да предотвратите задавяне при повръщане, завъртете лицето му надясно. По възможност, осигурете свеж въздух и премахнете стегнатите дрехи, които ограничават дишането.

Сред рисковите фактори за инсулт са генетичната предразположеност, пола (мъжете по-често са засегнати), възрастта, някои заболявания и състояния като диабет, висок холестерол, високо артериално налягане.

Начинът на живот също може да повиши шансовете за мозъчен удар. 

Вашата роля като болногледач в чужбина е да понижите максимално факторите за инсулт и да разпознаете симптомите навреме. Вашият пациент трябва да получава здравословна храна, да избягва тютюнопушенето, да се движи или да бъде раздвижван ежедневно и да не изпада в депресивни състояния.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.
Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. [още]
Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.
Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2.
Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия] Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Инголщат

Дата на заминаване: 2021-12-07

Продължителност на престоя: 1 месец

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Дуисбург

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Дуисбург, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Гьотинген

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Гьотинген, Германия

Езикови познания: основни

детайли