1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Какво е полифармация и как да се намали количеството лекарства на възрастни пациенти

Какво е полифармация и как да се намали количеството лекарства на възрастни пациенти

16-12-2020
 

Полифармацията е едновременното предписване на много лекарства на един пациент. Всеки възрастен човек има най-често по 2-3 хронични заболявания.

В зависимост от тежестта им, той приема от едно до три лекарства за всяко от тях. Някои от тези лекарства изискват многократна употреба през целия ден.

В резултат на това броят на хапчетата, консумирани на ден, е значително повишен, а с това и желанието да се спазват всички предписания на различните лекари неумолимо намалява. Човек започва да се чувства като обречен.

Основни причини за полифармация 

Най-често срещани са:

 • Едновременно наблюдение от лекари от различни специалности, всеки от които се стреми да лекува пациента по най-строги правила;
 • Агресивна реклама на лекарства по телевизията и радиото, вследствие на което се стига до самостоятелно предписване на всякакви лекарства – антибиотици, болкоуспокояващи, лаксативи и така нататък.

Проблеми, причинени от полифармация 

 • Невъзможност за оценка на ефекта от едно лекарство;
 • Увеличаване броя на страничните ефекти;
 • Увеличен стрес върху черния дроб и бъбреците;
 • Снижаване ефективността на лекарствата при взаимодействие с други такива;
 • Намалено желание за придържане на пациента към лечението и повишен риск от пропускане приема на някои лекарства.

Какви са начините асистентът да се опита да намали количеството лекарства, които възрастният пациент приема?

Алтернативни методи и комбинирани лекарства

Попитайте лекаря на вашия пациент за евентуални алтернативни възможности за лечение.

 

Може би съществуват аналози на лекарството, при които един прием дневно е достатъчен. Или е възможно да се изпишат комбинирани лекарства, съдържащи няколко активни съставки.

Самолечението е вредно!

Ограничете неконтролираното използване на лекарства, като убедите пациента да не се самолекува, защото това крие множество рискове.  Лекарствата трябва да се предписват единствено от лекар.

Фармацевтите в аптеката, съседите на стълбището и самият възрастен пациент не са оторизирани да предписват лечение.

Здравословният начин на живот помага

Насърчавайте пациента да води здравословен начин на живот.

Понякога дори някаква съвсем лека физическа активност и промяна в диетата могат да окажат огромна полза при възстановяване работата на организма и намаляване количеството на използваните лекарства.

Прием само на лекарства с доказана ефективност

Помислете как да уредите за вашия пациент прием само на лекарства с доказана ефективност.

Не е никаква тайна, че световният фармацевтичен пазар е залят от лекарства, ефективността и безопасността на които стоят под въпрос.

Информирайте се от лекуващия вашия пациент лекар дали всички лекарства са клинично тествани или направете свое собствено проучване.

Как да сведете до минимум риска от странични ефекти при полифармация?

Понякога дори и най-настойчивите опити не водят до желаните резултати и лекарствата на вашия пациент не могат да бъдат намалени. В този случай се опитайте поне да сведете до минимум риска от странични ефекти.

При изписване на нови лекарства обърнете внимание на лекуващия лекар и попитайте дали те не противоречат на вече предписаните такива.

Прочетете инструкциите за лекарството, което вашият пациент приема. Лекарят може да не помни всичко, така че допълнителното наблюдение на лекарствените взаимодействия не е излишно.

Ако вашият възрастен роднина, в допълнение към лекарствата, е привърженик на лечение с билки, консултирайте се с лекуващия лекар и се уверете, че предписаните лекарства не си взаимодействат с билките. 

И най-важното – вие и работещият като болногледач поддържайте мотивацията на вашия пациент да се грижи за собственото си здраве!

 

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли