1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Какво трябва да знае асистентът на незрящ пациент?

Какво трябва да знае асистентът на незрящ пациент?

25-03-2021
 

Професията асистент на незрящ или отчасти виждащ пациент е истинско предизвикателство. Наред с обичайните инструкции, дадени му преди поемане на пациента, асистентът трябва да е запознат и с някои важни съвети за подпомагане на хора, които са напълно слепи или имат слабо зрение:

 

Подходът е на първо място!

 

Незрящият невинаги ще каже от какво се нуждае. Такива хора са по-чувствителни и имат специфични усещания, в сравнение с имащите изправно зрение. Ако подозирате, че пациентът ви може да се нуждае от ръка, приближете се към него и попитайте дали желае помощ. Изслушайте внимателно отговора и действайте според него – не по-различно! В случай че неволно прекалите в обгрижването, слепият човек може да се засегне.

Никога не говорете пред незрящия си подопечен така, сякаш него го няма. Това често се случва в присъствието на други хора, освен вас двамата. Реплики от рода на “Той/тя може би ще иска кафе” са неприемливи и обиждат пациента. Обръщайте се към него или нея по име и директно му/ѝ говорете.

Винаги уведомявайте незрящия, че сте влезли в стаята, където се намира, както и когато се приближавате или отдалечавате.

При потенциална опасност, изпречваща се пред незрящия, внимавайте да не употребите думата “виж”, която всеки човек използва по време на неформален разговор. Вместо това, кажете “спри”. Ако все пак изпуснете, без да искате, забранена думичка, свързана с глаголите “гледам” и “виждам”, не се извинявайте, а продължете изречението, като си вземете поука да не допускате грешката в бъдеще.

Когато описвате нещо, не използвайте думи като “там” и “тук”, а си служете с конкретика: вляво, вдясно, на три метра от теб, и т. н.

Разказвайте на пациента за всичко актуално, случващо се по света, държавата и дори квартала. Той или тя не бива да се чувства в изолация. Много незрящи имат своите интереси и понякога развиват удивителни умения, които не бива да изоставят поради неравностойното си положение в обществото.

 

Физическата подкрепа не е само в изхранване, преобличане, къпане и помощ в тоалетната

 • Помощта към незрящия във физически аспект включва много повече от елементарното му обслужване като биологичен индивид;
 • Не пълнете чашите на пациента до ръба;
 • Описвайте заобикалящата среда и препятствията по пътя на човека, като не забравяте, че вие трябва да гледате нагоре и надолу, а не той/тя. Предупреждавайте за наличието на ръбове, надвеси, стърчащи предмети, дървета и други;
 • Не оставяйте вратите полуотворени – или ги отворете широко, или плътно ги затворете, като не пропуснете да уведомите пациента за това.
 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Касел

Дата на заминаване: 2022-03-02

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Касел, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Инголщат

Дата на заминаване: 2022-03-01

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Аален

Дата на заминаване: 2022-02-28

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Аален, Германия

Езикови познания: основни

детайли