1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Признаци, че пациентът ни страда от депресия – как да реагираме

Признаци, че пациентът ни страда от депресия - как да реагираме

24-02-2020
 

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства според Световната здравна организация, като болестта засяга над 300 милиона души по света.

Симптомите се засилват в напреднала възраст или под влияние на други заболявания, затова е добре да сте подготвени, в случай че се наложи да се грижите за пациент, който страда от депресия.  

Основни признаци на депресията

Как да познаете, че вашият пациент страда от това заболяване – ето кои са най-забележимите признаци:

 • Апатия
 • Хронична умора
 • Безсъние
 • Лоша концентрация
 • Загуба на работоспособност
 • Намален апетит или точно обратно – необичайно повишен
 • Загуба на интерес към живота
 • Мрачни мисли

Подобни депресивни състояния могат да отшумят сравнително бързо, но заболяването би могло и да се влоши и продължи с месеци или дори години.

Като рискови фактори за изпадане на пациента в депресия се считат най-вече психологически травми, неблагоприятна или шокова ситуация. 

Как да реагирате?

Покажете, че сте наблизо и в готовност да помогнете. Не забравяйте, че хората с депресия се чувстват ужасно самотни, а понякога изпитват дори срам и вина заради чувствата си.

Те се мъчат всячески да прикрият състоянието си, защото се страхуват, че няма да бъдат разбрани или че ще отблъснат околните. Затова и не търсят помощ и отказват да приемат сериозността на ситуацията. 

Но ако бъдат оставени сами с негативните си мисли, това само влошава картината. Затова е особено важна подкрепата на роднини и приятели, в частност на отговорния социален асистент, който се грижи за депресирания пациент. Покажете, че го чувствате близък и без значение от състоянието му в момента, вие няма да промените чувствата и отношението си. Заявете открито готовността си да помогнете.

Не подценявайте състоянието на пациента

Ако никога не сте страдали от депресия, тогава е малко вероятно да успеете напълно да разберете какво чувства вашият пациент. Не се опитвайте да неглежирате проблема, окачествявайки болестта просто като нормална реакция от „лош ден“ или труден период в живота. Така само ще накарате пациента да се почувства още по-неразбран и да се затвори напълно в себе си.  

Оказвайте помощ при изпълнението на ежедневните дейности

Помогнете на пациента да продължи да изпълнява дейностите, които е извършвал и преди да се появят симптомите на депресия. Но много внимателно и деликатно. Ако срещнете съпротива, не настоявайте прекалено, а просто потърсете професионална помощ. Помнете, че депресивните състояния рядко отшумяват сами, така че, бъдете нащрек.

Бъдете внимателни и търпеливи

Процесът на лечение на депресия е дълъг и труден. Колко време и усилия ще отнеме, зависи от тежестта на депресията (лека, умерена, тежка) и от избрания метод на лечение (само прием на хапчета, само психотерапия или и двете). Не трябва да очаквате моментален резултат.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.
Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. [още]
Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.
Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2.
Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия] Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Инголщат

Дата на заминаване: 2021-12-07

Продължителност на престоя: 1 месец

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Дуисбург

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Дуисбург, Германия

Езикови познания: не

детайли

Работа за болногледач на възрастни хора, Гьотинген

Дата на заминаване: 2021-12-06

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Гьотинген, Германия

Езикови познания: основни

детайли