Правилната грижа за болни със специален режим на хранене

13 септември 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Ако сте болногледач, сте наясно, че от храненето на пациента зависи състоянието и дори животът му. За да се уверите, че човекът, за когото се грижите, се храни правилно, трябва да сте запознати със специфичната диета или режим, които вашият подопечен следва, предвид диагнозата му. Храненето му с неправилна, ограничена диета или с твърде обилна храна може да доведе до редица опасности.

Кои са болестните състояния, изискващи специална диета?

Без да е напълно изчерпателен, следният списък дава обща представа за болести, които изискват безкомпромисно спазване на назначена диета:

  • Алергии и непоносимости, например към лактоза, пшеница, яйца, ядки, соя, царевица и други;
  • Астма;
  • Аутизъм;
  • Рак;
  • Кандида/Кандидоза;
  • Цьолиакия;
  • Колит;
  • Болест на Крон;
  • Херпетиформен дерматит;
  • Псориазис;
  • Подагра;
  • Диабет;
  • Хипогликемия;
  • Болести, изискващи диета без глутен/без казеин;
  • Синдром на раздразнените черва;
  • Болести, изискващи диета с ниско съдържание на въглехидрати;
  • Болести, изискващи нископротеинова диета;
  • Фенилкетонурия;
  • Болести, изискващи вегетариански или вегански диети.

Всеки болногледач, на когото е поверен пациент със специфична диета, трябва да съобразява строго постановените правила и също така – не трябва да се храни с нещо различно от позволеното пред очите на пациента или да говори за „забранени“ храни с него.

Пълноценно хранене на пациенти, които не са подложени на диета

Ако човекът, за когото се грижите, не получава достатъчно хранителни вещества, лечението му може да не бъде ефективно. Опитайте се да насърчите доброто хранене и хидратацията му, както и да направите храненията приятни за пациента.

Храни с високо съдържание на протеини

Базирайте своите ястия и закуски на храни с високо съдържание на енергийни вещества и протеини. Те включват: месо, мазна риба (сьомга и скумрия), яйца, ядки, пълномаслени млечни продукти (кисело мляко или сирене).

Опитайте се да ги научите да ядат на малки порции и да хапват на всеки 2 до 3 часа. Това е изключително важно, най-вече за трудно и неподвижните хора. Топлите млечни напитки също могат да помогнат за увеличаване на хранителните вещества и калориите.

Приемане на достатъчно течности

Важно е човекът, за когото се грижите, да пие вода и други течности през целия ден. Но ако апетитът му е слаб, избягвайте прекалено много напитки непосредствено преди хранене.

Включване на любимите им храни в седмичния план

Направете храненето забавен и социален повод, като седнете на масата и хапнете заедно.

Помощ при ядене и пиене

Ако човекът, за когото се грижите, се затруднява с използването на чаши или прибори за хранене, има специализирано оборудване, което може да помогне, например чаши без разливане или лесни за употреба ножове и вилици.

Помощ при затруднено преглъщане

Ако лицето, за което се грижите, се затруднява при преглъщането на храна, свържете се с личния му лекар. Може да бъдете насочени към специалист за помощ, която може да включва хранителни добавки или внедряване на алтернативни методи на хранене, като назогастрална тръба (тя се спуска през носа в стомаха) или перкутанна ендоскопска гастростомия – епруветка за хранене, хирургично имплантирана в стомаха.

Също така си струва да прочетете: