1. Работа в Германия за болногледачи >
  2. Актуални новини >
  3. Най-важните неща, които трябва да знаем за здравната система в Германия

Най-важните неща, които трябва да знаем за здравната система в Германия

03-01-2019
 

Ако планирате преместване в Германия, едно от първите неща, за които трябва да помислите е здравното осигуряване. Както при повечето бюрократични институции в страната, като например подаване на данъци, кандидатстване на виза, избор на подходящ банка и други, може да е доста стресово за всеки новопристигнал да разбере как точно е устроена здравната система в Германия.

В тази статия ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за здравното осигуряване в Германия.

На първо място трябва да споменем, че Германия има една от най-добре устроените здравни системи в целия свят. Всеки човек индивидуално допринася колкото е възможно повече и след това има възможността да го използва в случай на заболяване, злополуки и други. Въпреки, че някои немски граждани открито се оплакват срещу високите разходи за здравни грижи, истината е, че те допринасят за високото качество на живот.

Преди да се запознаем със спецификите, нека първо разгледаме немската здравна система от птичи поглед: ·      Здравното осигуряване покрива всичко от болест, злополука, безработица, следоперационни грижи и пенсиониране.·      Всички доставчици на здравно осигуряване в Германия са законово задължени да осигуряват здравна грижа на всички, независимо от тяхното здраве, възраст, доходи, трудов статус и т.н. Също така всеки има право сам да избира доставчика на здравно осигуряване.·      Повечето наети лица са осигурени от системата за социално осигуряване. Всеки е или задължителен, или доброволен член – това зависи от това колко печелите годишно. Ако, например, сте наети на постоянен трудов договор към дадена компания, те ще се погрижат за приспадане на здравноосигурителните такси от заплатата ви всеки месец. Вашият работодател ще плати половината от общия ви принос, равняващ се на 14,6% от брутния ви доход. Здравноосигурителните компании обикновено начисляват допълнителна премия върху това, което е средно около 1,1%.·      Служителите на свободна практика и студентите също трябва да плащат за здравно осигуряване, но могат да се включат в различни планове на достъпна цена според доходите си и други фактори.·      След като се регистрирате, ще получите електронна здравна карта, която ще покрива неща като посещения при лекар, зъболекар, рецепти и други. Всичко, което трябва да направите, е да го представите на лекаря/аптекаря/зъболекаря и те автоматично ще издадат фактура на вашата здравноосигурителна компания. Най-често не са необходими авансови плащания, но в някои случаи може да се наложат. ·      Ако сте болен и трябва да отсъствате от работа, заплатата ви ще продължи да се изплаща от работодателя ви до шест седмици (при условие, че трудовото правоотношение е продължило най-малко 4 седмици без прекъсване). След това вашата здравноосигурителна компания ще поеме и ще изплати всички болнични обезщетения, докато не се възстановите, до максимум година и половина.·      Вашето здравно осигуряване от Германия важи и в останалата част на Европейския съюз.

Задължително срещу доброволно осигуряване Задължително застраховане.  По закон немските работодатели трябва да предлагат на своите служители здравно осигуряване, за да се гарантира тяхната трудоспособност. За повечето хора това става чрез задължителна застраховка, която влиза в сила веднага щом сключите трудов договор. Изключения от това правят непълната или краткосрочната заетост, които попадат в различен вид здравно осигуряване.  Доброволно осигуряване. Ако вашият доход надхвърля 57 600 евро годишно, можете да бъдете приет в здравно осигуряване като доброволен член с точно същите услуги, предоставяни при задължителното осигуряване. За да активирате това осигуряване, кандидатствайте за доброволното осигуряване в здравноосигурителната компания, която сте избрали в рамките на три месеца след започване на работа. Когато получите сертификат за членство, единственото което трябва да направите е да го предоставите на работодателя си.

Това са основните неща, които е необходимо да знаете на първо време  в случай че планирате преместване в Германия. Надяваме се, че сме били полезни!

 

Работете като болногледач в Германия!

  • Сигурна и легална работа в Германия
  • Високи доходи и индивидуални бонуси
  • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
  • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
  • 24/7 контакт с Promedica24
  • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли