1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Какво трябва да знаете, ако гледате хора с влошено зрение в чужбина

Какво трябва да знаете, ако гледате хора с влошено зрение в чужбина

19-09-2019
 

Влошаването на зрението е процес, свързан с прогресивни състояния, съпътстващи напредването на възрастта. Понякога наблюдаваме по-сериозни заболявания, които могат да доведат до пълната загуба на едното от петте сетива. Когато състоянието е тежко и не може да се коригира, се нарушава способността на пациента да се грижи самостоятелно за себе си и това налага по-интензивни и внимателни грижи от страна на болногледачите в чужбина.

Какви са разпространените болестни състояния, засягащи очите?

Пресбиопията е най-разпространеният проблем, който съпътства хората над 40-годишна възраст. Състоянието се дължи на втвърдяването на лещите в окото и се изразява с невъзможност за фокусиране на обекти на близко разстояние. То може да пречи на нормалния начин на живот, но в повечето случаи лесно се коригира с диоптрични очила или лещи. Необходима е лекарска намеса, за да се диагностицира проблемът и да се предпишат правилните очила или лещи.

Катаракта (старческо перде) се проявява с възрастта и може да доведе до пълно ослепяване, ако не му се обърне внимание. Най-често се налага хирургическа намеса, с която се отстранява потъмнялата леща на окото и на нейно място е поставя изкуствена вътрешноочна леща. Симптомите са премрежен и замъглен поглед, неясни цветове, двойно виждане, дразнене от ярка светлина.

Дегенерацията на макулата (централната част на ретината) не е нормално състояние и трябва да се потърси специализирана лекарска помощ. Тъй като ранните стадии на заболяването не се характеризират със симптоми, се препоръчват профилактичните очни прегледи, за се вземат навременни мерки.

Как да предотвратим или забавим развитието на заболявания на очите?

За да понижите риска от заболяване на очите, човекът, за когото се грижите, трябва да приема достатъчно пълноценна храна, заредена с антиоксиданти и хранителни добавки. Ако се избягва тютюнопушенето, рискът от развитието на очни болести ще намалее. След 50-годишна възраст се препоръчват прегледите от очен лекар веднъж годишно, а при наличието на оплаквания дори по-често. 

Как да се грижим за пациенти със значително влошено зрение в чужбина?

На социалните асистенти в чужбина нерядко се налага да се грижат за пациенти с влошено зрение, нарушаващо нормалния им ритъм на живот. Ето няколко препоръки, които да следвате:

 • Научете техния език достатъчно, за да се разбирате без други сетива. След като пациентите почти не могат да разчитат на зрението си, единственият начин за ефективна комуникация остава посредством говора и слуха;
 • Обяснявайте различните шумове, които ги заобикалят;
 • Показвайте им усещания, които ангажират останалите сетива – разходка с боси крака по тревата, мирис на ароматни свещи, топла напитка и т.н. Опитайте се да ги разсейвате от зрителния им проблем;
 •  Не предполагайте къде иска да отиде човекът, а му задавайте въпроси и го напътствайте, ако се налага; 
 • Позволявайте им сами да извършват ежедневните дейности и само ако има нужда, предлагайте помощ;
 • Погрижете се да им осигурявате социални контакти, по възможност с хора със същия проблем.
 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Касел

Дата на заминаване: 2022-03-02

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Касел, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Инголщат

Дата на заминаване: 2022-03-01

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Аален

Дата на заминаване: 2022-02-28

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Аален, Германия

Езикови познания: основни

детайли