1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Как да изберем бастун за възрастен човек?

Как да изберем бастун за възрастен човек?

25-02-2021
 

Много често хората си задават въпроса: „Как става изборът на бастун“, когато техен близък или те самите се нуждаят от такъв помощник, който да замества назначеният социален асистент в определени ситуации.

Какво да търсите, на какви характеристики в бастуните да се обърне по-специално внимание и още много ценни съвети сме събрали в статията.

За какво служи бастунът?


Бастунът е поддържаща конструкция. Той е едно от основните средства за рехабилитация, предназначено да улесни движението, да помогне за контрол на координацията и баланс при слабите, ранените и възрастните хора.

Правилно подбраният бастун осигурява равномерно разпределение на натоварването върху тялото и стабилност при ходене. Всичко това има благоприятен ефект върху цялата мускулно-скелетна система.

Основните параметри при избора на бастун:

 • Дължина;
 • Тегло;
 • Предназначение;
 • Форма на дръжката.

Бастун се избира и купува, като се вземат предвид физиологичните характеристики на пациента (ръст, съществуващо заболяване или нараняване и др.). Така той ефективно ще изпълнява функцията на опора, ще създава допълнителен комфорт и усещане за увереност при движение.

Определяне размера на бастуна

Правилната дължина на бастуна носи облекчение за потребителя му и е основният определящ фактор при подбора.

Тегло на бастун

Теглото на бастуните е средно между 200 и 500 грама. Има модели с 3 и 4 опори, които са за по-тежки хора (до 200+ кг). Пациентът сам определя, според усещането и тежестта на тялото си, какъв бастуна е оптимален за него.

Лекият бастун може да изглежда ненадежден за някои или да създава усещане за нестабилност.

Твърде тежкият пък може ненужно да претовари поддържащото рамо, което ще доведе до бърза преумора.

Когато избирате между дървени и алуминиеви бастуни, имайте предвид, че тръстиковият вариант тежи по-малко от алуминиевата сплав.

 

Предназначение на бастуна

Взема се предвид състоянието на пациента, възрастта му, колко време ще използва бастуна. Такъв трябва да е закупен, съобразно всички изисквания за състоянието на ползвателя му.

 • Ако човек планира да използва бастун през цялото време, тогава класическата версия е напълно подходяща за ежедневна употреба. Такъв може да е стандартен дървен или алуминиев, оборудван с материя против хлъзгане;
 • За физически слаби или трудно подвижни хора е необходим бастун с 3 или 4 опори. Такъв трябва да осигурява голяма опорна площ и отлична стабилност;
 • Бастунът с вграден висок стол е за бързо уморяващите се пациенти;
 • Тактилен модел с широка отразяваща ивица е подходящ за хора със зрителни увреждания;
 • Ако човек планира да пътува много, тогава сгъваемият модел бастун може да се побира дори в чантата.

 

Дръжка за бастун

При ежедневна употреба и постоянен контакт с бастуна, дръжката и формата ѝ са  от изключително значение. Тя трябва да е анатомично оформена, проектирана да се използва от двете ръце.

Най-често срещаната „Т-образна“ дръжка е подходяща за възрастни хора. Тя е идеална за пациенти с артрит на ставите в горните крайници. Най-лесно този модел се избира според това при захват дали пръстите докосват останалата част на дланта, или не. Вторият случай е правилният, а именно когато пръстите не докосват дланта по време на захващане.

 

Съвет: в коя ръка трябва да държите бастуна?

Трябва да държите бастуна с ръка от страната, където е здравият крак (например, ако нараните левия си крак, тогава дръжте бастуна от дясната страна и обратното).

Ако имате нужда от бастун за по-добър баланс, използвайте го в недоминиращата ръка. По този начин ще може да извършвате различни действия. Така например, ако сте десняк, дръжте бастуна в дясната, ако сте левичар, съответно в лявата.

 

В заключение:

Правилният избор на бастун определя не само колко удобно ще се чувства човек с бастуна си, но и колко ефективно той ще му служи като допълнителна опора.

Ето защо правилно подбраният бастун трябва да осигурява равномерно разпределение на натоварването върху човешкото тяло по време на ходене. Това трябва да е гаранция, че използването на бастуна няма да има вредно въздействие върху опорно-двигателния апарат.

 

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Касел

Дата на заминаване: 2022-03-02

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Касел, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Инголщат

Дата на заминаване: 2022-03-01

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Аален

Дата на заминаване: 2022-02-28

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Аален, Германия

Езикови познания: основни

детайли