5 заболявания, които могат да бъдат маскирани като деменция

2 септември 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Много хора по света страдат от деменция – заболяване, при което прогресивното нарушение на когнитивните функции е в състояние да съсипе всички области от живота на пациента.

Затова и качеството на живот на болния, който не разбира какво се случва, зависи изцяло от роднините и приятелите му, от грижите, които се полагат за него от страна на социалния асистент.

Но нека да не забравяме, че деменцията изобщо не е единствената патология, която води до раздразнителност, промени в настроението и паметта.

Съществуват различни заболявания, които лесно могат да бъдат сбъркани с деменция, поради поразително сходство в симптомите. И въпреки това да не става дума за развитие на страшната болест, а за напълно лечими състояния.

Нека видим кои са те.

Инфекция на пикочните пътища

Прониквайки в уретрата, бактериите могат да се придвижат по лигавиците в пикочния мехур и бъбреците, причинявайки хронично възпаление.

Уринирането става болезнено, а при възрастните хора може да предизвика възбуда, суетене, безпокойство и объркване.

За да избегне болките при уриниране, възрастният човек може да спре да пие течности, а това да доведе до дехидратация и още по-ясно изразено объркване, подобно на това при деменцията.

Взаимодействия между различни лекарства (полифармация)

Възрастните хора страдат от много заболявания и съответно приемат много лекарства за кръвно налягане, за сърцето, някои болкоуспокояващи и други.

Често пъти се лекуват при различни специалисти, всеки от които предписва лечение, без да вземе предвид медикаментите, които други лекари вече са препоръчали.

Плюс това, много възрастни хора купуват лекарства, за които са чували от приятели или в реклама, без да са им изписани от лекар. А това може да доведе до непредсказуеми взаимодействия, които да рефлектират върху паметта и да причинят странични ефекти, сходни със симптомите на деменция.

Депресия

Най-общо казано, симптомите на депресия доста се доближават до ранните признаци на деменция – понижено и нестабилно настроение, намалена активност и мотивация, увреждане на паметта. В този случай е добре да се свържете с психолог или психотерапевт, който да прецени състоянието на пациента.

Хипотиреоидизъм

От хипотиреоидизъм страдат 30 милиона души по света, като повечето от тях са над 50 години. Половината от пациентите не знаят за болестта си. Симптомите включват депресия, нарушения в паметта, летаргия и често пъти необяснимо безпокойство. В този случай следва да се назначи консултация с ендокринолог.

Загуба на слуха

Свързаната с възрастта загуба на слуха (пресбикусис) е често срещан проблем при възрастните хора. Тя причинява дефицит на вниманието и лошо асимилиране на речта.

Осъзнавайки това, възрастният човек започва да избягва социалните контакти и все повече и повече се затваря в себе си. Околните започват да свързват това поведение с деменция.

Също така, увреждането на слуха често се комбинира с увреждане и на вестибуларния апарат, което води до загуба на равновесие и чести падания. Тогава е необходима спешна консултация с отоларинголог или аудиолог.

Също така си струва да прочетете: