Болестта на Стил при възрастните хора

16 юли 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Едно от по-редките видове заболявания, което се проявява при хората над 60-годишна възраст, е болестта на Стил

Да бъдеш социален асистент и да се грижиш за здравето на възрастните хора е едно наистина отговорно и сериозно решение. Тази изпълнена с дълбока хуманност работа изисква и много познания за различните видове болести и тяхното лечение. Едно от по-редките видове заболявания, което се проявява при хората над 60-годишна възраст, е болестта на Стил. Тя, като цяло, се характеризира със системно възпалително нарушение, проявяващо се чрез ставни болки, висока температура, треска и обрив.

Болестта може да се появи еднократно или да се повтори след определено време

Тази болест може да се появи еднократно или да се повтори след определено време. Тя е опасна за здравето на възрастните хора, защото е съпътствана с температура, която може да достигне 39 градуса. Всеобщоизвестен факт е, че имунната система при хората над 60-годишна възраст рязко отслабва и температура над 38 градуса може да доведе до много опасни последици. Организмът на възрастния човек не е силен като при хората на 20-30 години, които с лекота биха преодоляли високата температура, затова е необходимо да бъдат взети спешни мерки за нейното понижаване.

При болестта на Стил треската е изключително опасна

При болестта на Стил треската се появява късно следобед или вечер в продължение на седмица. Има случаи, при които възрастните хора имат треска два пъти дневно. Тя е изключително опасна и социалният асистент трябва да вземе спешни мерки за понижаване на температурата. Понякога по време на треската по кожата се появяват зачервени петна, които създават дискомфорт и сърбеж у боледуващия. Обривите се появят основно в областта на крайниците.

Ролята на социалния асистент е изключително важна в грижата за болния

Друга негативна последица при болестта на Стил е възпаление на гърлото, трудно преглъщане и силни болки. Има случаи, при които дори се наблюдава видимо увеличение на лимфните възли в областта на врата. Тази болест е опасна и към нея трябва да се подходи с особена сериозност и внимание. Необходимо е болногледачите да дадат навреме лекарства за смъкване на температурата, да намажат болните с крем, който да намали сърбежа, да направят масаж на местата, които са схванати, тъй като при болестта на Стил се наблюдават и ставни схващания в областта на коленете и китките.

Важно е социалните асистенти да знаят как да разтриват тялото на болния, за да се почувства той по-комфортно. Болките в мускулите и ставите понякога са твърде силни и трудно поносими. Затова навреме направеният масаж може да постигне чудеса.

Както стана ясно, болестта на Стил има опасни проявления като висока температура с треска, обриви, схващания. Изключително важно е социалният асистент да бъде прецизен в работата си и да запази спокойствие и хладнокръвие, за да може максимално ефективно да помогне на боледуващия.

Също така си струва да прочетете: