Как влияе болестта на Паркинсон на възрастните хора?

25 юни 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Болестта на Паркинсон се проявява при хора над 60 годишна възраст.

Това е сериозно неврологично заболяване, което е нелечимо и засяга нервната система. Хората, които боледуват от Паркинсон, се отличават със своето силно треперене на крайниците. Болестта, разбира се, може да бъде овладяна с помощта на медикаменти и хората имат възможността да живеят с нея дълги години.

Ако работите като социални асистенти, е важно да познавате симптомите на тази болест.

Ако работите като социални асистенти, е важно да познавате симптомите на тази болест, тъй като тя засяга един на всеки сто човека и е възможно да се окаже, че трябва да се грижите именно за възрастен човек, страдащ от Паркинсон. Тя може да причини инвалидност, която не е мигновена, а се развива постепенно с годините във времето. Затова е от изключително значение да се познават първостепенните признаци и болестта да бъде открита колкото се може по-рано, за да бъде третирана с лекарства и боледуващият да се чувства по-спокоен, и да не се травмира емоционално, тъй като паркинсонът причинява нарушения на функциите на крайниците, умора, безсъние, депресивни състояния и други негативни състояния.

Възможно е също да се грижите за възрастен, при когото не е установена диагнозата болест на Паркинсон.

Възможно е също да се грижите за възрастен, при когото не е установена диагнозата болест на Паркинсон и ако вие сте обучени предварително да разпознавате характерните признаци на най-известните заболявания, които възникват при хората над 60-годишна възраст, ще можете да помогнете за нейното потвърждаване. Ако човекът, за когото се грижите, има понижена степен на обоняние и трудно усеща ароматите, ако неговият мисловен процес протича все по-бавно, ако сръчността при фината му моторика е намалена или силата на гласа му постепенно отслабва, то най-вероятно става въпрос именно за болестта на Паркинсон.

Заболяването е сериозно и при неговото установяване трябва да се пият редовно необходимите лекарства.

При наличие на по-силно потене или обратното – липса на пот при горещи температури, както и констипация или себореен дерматит, който се характеризира с лющене на кожата в областта на главата и по-специално кожата под веждите и косата, както и в областта на бузите на лицето, говорим за болестта на Паркинсон. Това заболяване е сериозно и при неговото установяване трябва да се пият редовно лекарства, за да може да бъде овладяно и страдащият от него да подобри, доколкото е възможно, своите движения и да се намали треперенето на ръцете.

Когато заболяването е в напреднал стадий, то причинява скованост на тялото, затруднения при придвижването, пациентът се изгърбва и става по-приведен. Наблюдават се и проблеми при пазенето на равновесие, което може да доведе и до припадък в най-лошия случай, ако се изгуби равновесие. Именно затова е важно социалните асистенти да дават лекарствата на хората, за които се грижат, в уречения час, за да няма злощастни ситуации.

Също така си струва да прочетете: