Болногледачи! Грижете се за душевния си комфорт по време на работа

14 май 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Работата като болногледач на възрастни хора е трудна и често натоварваща. Ежедневната работа може да бъде придружена от стрес и умора. За да са в състояние да работят максимално ефективно хората, които са избрали професията на социален асистент трябва да се грижат за душевния си комфорт – както по време на работа, така и в свободното си време.

Болногледачи! Грижете се за душевния си комфорт по време на работа

Професията болногледач не е класическа работа на пълно работно време

Обгрижването на възрастни хора е специфична професия, която не е като класическа работа на пълен работен ден. Как ще изглежда тази работа зависи до голяма степен от договореностите с компанията, която организира престоя и семейството на обгрижваното лице. Например: болногледачка може да разчита на един пълен почивен ден и една или две вечери почивка. През това време, някой от семейството или медицинска сестра се грижи за възрастния. Трябва да се отбележи, че другите вечери, болногледачът също има свободно време, защото е нужен само в случай, че е необходима незабавна помощ. Въпреки факта, че работата на полагащия грижи за възрастни хора не е подобна на другите работни места на пълно работно време, човек, работещ в тази област, има право да напусне.
Необходима е задължителна почивка, така че болногледачът да може да прекарва време с близките си и да си почива от ежедневните задължения.

Болногледач на възрастни хора – работа в пълна готовност

Някои хора имат погрешна представа за работата на болногледача, мислейки, че тази работа включва много жертви. Нищо подобно! Работата в тази професия е трудна, но болногледачът винаги има свободно време, което може да бъде изразходвано за каквато дейност иска или за почивка. Много често повтарящ се мит е, че болногледачът работи 24 часа в денонощието. Най-често човек, който работи тази професия, свършва работа вечер, когато възрастния човек заспи, около 20-21. По-късно той е свободен, но с уговорката, че ще бъде в режим на готовност, когато възникне неочаквана необходимост, например ако обгрижваното лице се нуждае от спешна помощ. Струва си да си припомним, че такива ситуации не се случват всеки ден. Така че, ако нищо неочаквано не се случи, болногледачът ще бъде в състояние да се посвети на хобитата си или да си почине.

Свободно време

Както вече подчертахме, работата на грижещ се за възрастни хоране е дейност, която продължава 24 часа на ден. До голяма степен от самият болногледач зависи дали ще може да намери свободно време през деня и как ще прекара вечерите, когато не работи.
Работата на болногледача е пълна с емоции и стрес, поради което е изключително важно, че човек на тази длъжност да е в състояние да намери време за почивка, хобита и физическа активност.
Какво представлява свободното време на болногледача на практика? Много често болногледачът е освободен от задълженията си в определени моменти. Тогава някой друг се грижи за възрастния човек, може да бъде, например физиотерапевт, медицинска сестра или някой от семейството. Това е време, което болногледачът има само за себе си и може да го прекара по какъвто начин иска.

Работа като полагащ грижи за възрастни хора – добре платена работа

Повтарящият се мит, че обслужващ човек работи 24 часа на ден, е грешен. Разпространението на фалшиви слухове възпира много хора да започнат работа в това си качество и си струва да се подчертае, че това е добре платена работа. Няма недостиг на оферти за работа в Германия за болногледачи. Да, работата е трудна, но болногледачът има свободно време, също има право и да напусне.
Каква точно е работата на болногледача? Лице, наето в това качество, помага на възрастен човек в ежедневните дейности – помага при хигиена, пазарува, приготвя храна и др. Обхватът на задълженията ще варира в зависимост от договора и здравето на възрастния човек. Трябва да се подчертае, че това не е професия за всички. Това е много взискателна работа за хора, които са търпеливи, съпричастни и разбиращи. Без тези качества и позитивно отношение е невъзможно да се работи като болногледач.