Болногледачите – лечителите на депресивните състояния при възрастните хора

25 юни 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Професията болногледач е дълбоко хуманна и изпълнена с разнообразни преживявания.

Към нея е необходимо да се подхожда сериозно, защото социалният асистент носи отговорност за живота на възрастния човек, за когото се грижи. Даването на лекарствата навреме, постигането на добър социален контакт и изпълняването на домашните задължения са само част от задачите, които трябва да се изпълняват ежедневно.

Да бъдеш болногледач е не просто професия – това е призвание.

Да помагаш на хората в нужда, които са твърде възрастни, немощни и не могат сами да се справят с поддържането на дома си, с готвенето и т.н., е едно наистина достойно занимание. Професията болногледач прави хората по-емпатични и толерантни. Необходима е голяма доза търпение и добросърдечност, за да си успешен болногледач.

Успешният болногледач е този, който знае за възможните емоционални прояви на болестта.

Освен с усмивка и ведро настроение, вие трябва да имате познания за отделните видове болести, за да знаете как да реагирате и да бъдете максимално ефективни. Например, ако се грижите за хора с деменция, техните постъпки и реакции са по-различни от тези на възрастните, чиято памет функционира успешно. Страдащите от болестта на Алцхаймер често забравят основни неща и имат затруднения при справянето с ежедневните задачи, в резултат на което често се депресират. Успешният болногледач е този, който знае за възможните емоционални прояви на болестта и може да реагира по такъв начин, че да даде кураж, а не да остави възрастния човек сам, изпаднал в емоционален крах.

Възрастните често страдат и от неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, която е съпътствана с треперене и прогресивна инвалидност. При нея мозъчните функции са с добри показатели, което означава, че страдащите напълно осъзнават случващото се. В резултат на това те се депресират и се отчуждават. Изключително важно е болногледачите да дават редовно лекарствата, тъй като болестта е нелечима, но може да бъде овладяна до известна степен.

Всекидневният прием на полезни храни може да окаже благоприятно влияние върху организма на възрастния човек.

Имунната система на възрастните е изключително слаба. Те се нуждаят от храна, богата на витамини, минерали, протеини. Желателно е в менюто им да присъстват много плодове и зеленчуци, както и бели меса като пилешко, риба, заешко, които не са тлъсти и са много полезни. Добрите готварски умения на болногледача също са от значение. Храната е една от ежедневните нужди, без която човешкият живот не може да просъществува. Всекидневният прием на полезни храни може да окаже благоприятно влияние върху организма на възрастния човек.

Да бъдеш болногледач е едно истинско предизвикателство. Да лекуваш депресивните състояния на хората на преклонна възраст е наистина достойно за уважение. Чрез тази професия човек придава нов смисъл на живота си, става по-зрял и емоционално силен, тъй като добива ценен социален опит.

Също така си струва да прочетете: