Да бъдеш социален асистент е не просто професия, а призвание

26 май 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Не са малко възрастните хора, които се разболяват от Алцхаймер, Паркинсон, деменция, имат туморни заболявания, преживяват интоксикации, придвижват се с ролатор или инвалидна количка. Това е човешката съдба и никой не е застрахован дали в бъдеще няма да преживее подобен сценарий.

Затова е изключително важно да се чете и да се говори за тези болести, хората да могат да се информират и да се подготвят психически, защото не се знае дали в утрешния ден именно ти или твой член от семейството, роднина, близък или приятел няма да бъде засегнат и да се нуждае от грижи.

Болногледачът е панацеята в трудната ситуация.

Темата определено е доста обширна, кара ни да се замислим и да разсъждаваме задълбочено. Именно поради тази причина съществуват фирми, чиято дейност е да оказват помощ на семействата с възрастни хора, които са засегнати от гореспоменатите коварни болести и се нуждаят от ежедневни грижи.

Болногледачът е панацеята в тази ситуация. Той оказва перманентни и задълбочени грижи за боледуващия.

Социалният асистент отговаря за даването на лекарствата на болния в уречения час, грижи се за неговото душевно спокойствие, помага му в ежедневните дейности като готвене, чистене, пране, пазаруване или изцяло сам се занимава с това, в зависимост от степента на заболяването на болния и неговото състояние.

Да бъдеш социален асистент е не просто професия, а призвание.

Болногледачът е физическата и духовната опора на болния. Той има за цел да го развеселява и да не допуска изблици на отчаяние или самозатваряне на боледуващия.

Затова спокойно можем да стигнем до заключението, че да бъдеш социален асистент е не просто професия, а призвание. Изискват се смелост, прецизност, постоянство и ежедневно влагане на енергия, за да се постигнат градивни резултати.

Това е една дълбоко хуманна професия, която облагородява човешката душевност, тъй като тук задълженията са много чистосърдечни, а именно да се помага на хора, които имат нужда от подкрепа. Това е еквивалентно на грижата за малко и неопитно дете.

Както при децата, така и при възрастните хора човекът, който полага усилия и перманентни грижи, е необходимо да е сериозен, отговорен, съобразителен и изцяло концентриран в своите задачи. Той трябва да е общителен и да вдъхва доверие, за да може бързо да стопи ледовете в общуването спрямо човека, за когото се грижи.

Професията социален асистент е изпълнена с ежедневни предизвикателства.

Професията социален асистент е изпълнена с ежедневни предизвикателства. Тя изисква силен дух, упортство и постоянство, но когато видите благодарността в очите на човека, за когото се грижите, ще осъзнаете, че всичко си е струвало.

Може и вие да станете социален асистент и да помагате на възрастните и нуждаещите се хора. Просто подайте своите документи и започнете една дълбоко хуманна работа, която не е просто професия, а истинско призвание.

Също така си струва да прочетете: