Как трябва да постъпи асистентът, ако пациентът се нарани при инцидент

17 март 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Дори и неотлъчно да сте до вашия пациент, винаги може да възникне ситуация, при която той да се нарани неволно. Травмите могат да бъдат различни – порезни рани, натъртване при падане, изкълчване или счупване, изгаряне или пък други. Нека да разгледаме правилния подход на социалния асистент в чужбина при някои от най-често срещаните такива.

Как да постъпи асистентът, ако пациентът се пореже

При малка повърхностна рана можете да промиете раната с дезинфектиращ разтвор, да я почистите и да притиснете с марля, за да спрете кървенето. Ако не разполагате с подходящ препарат, чистата студена вода също ще свърши работа. След като дезинфектирате, притиснете раната, за спре напълно кръвотечението. По-добре да не превързвате, защото ще забавите зарастването.

В случай че раната е по-сериозна и се налагат шевове, се обърнете към медицинско лице за помощ.

Как да окажем помощ при натъртване

В случай на натъртване е необходимо да се направи превръзка (компрес), като за целта увийте мястото с кърпа, навлажнена със студена вода или поставете върху натъртеното място лед в найлонова торбичка.

Първа помощ при изкълчвания

Тук също трябва да се направи студен компрес, който да се обвие стегнато около наранената зона от тялото.

Първа помощ при фрактури

Ако имате съмнение, че пациентът е получил фрактура, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Докато чакате, може да обездвижите мястото с шина или друг предмет, който да изпълнява тази функция – летва, дъска, парче шперплат, дори твърд картон.

Как да постъпим, ако пациентът е получил изгаряне

Най-напред промийте мястото със студена вода, но внимателно, така че да не нарушите целостта и на без това увредената кожа. След това може да поставите стерилна превръзка с лед за около 20-ина минути. Ако изгарянията са по-сериозни, потърсете лекар.

Първа помощ при измръзване

Понякога пациентите с деменция или друго подобно състояние не могат да преценят добре дали им е студено, или топло. Недобрата ориентация често пъти става причина за възникване на неприятни инциденти като измръзването. В този случай е необходимо да затоплите пациента бавно и постепенно, като го приберете в топла стая и го завиете добре. Предложете му също и топла напитка – най-вече чай, но може и топло мляко или пък мляко с какао (или шоколад).

Как да постъпим, ако пациентът получи припадък

В случай на припадък е необходимо да положите пациента в хоризонтално положение, да повдигнете краката му, да разхлабите стегнатите дрехи и да подсигурите чист въздух в стаята. Напръскайте лицето му със студена вода, за да му помогнете да дойде в съзнание.

Също така си струва да прочетете: