Деменцията: предизвикателството пред социалните асистенти в чужбина

26 август 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Деменцията е прогресивно неврологично заболяване, което засяга умствените способности. Тя заема едно от челните места в класацията на смъртоносни болести, а досега всички опити за лечение са неуспешни. Социалните асистенти в чужбина са поставени пред сериозно предизвикателство с болните от деменция, защото техните неуморни усилия не са възнаградени с търсеното подобрение.

Кой може да се разболее?

Възрастните хора са най-застрашени от деменция, а причинителите са дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, а в по-редки случаи заболяването се проявява вследствие от травми, инфекции, мозъчен инсулт и туморни процеси.

Има ли лечение?

Методите за лечение са ограничени и недостатъчно ефективни на този етап, затова проблемът трябва да се диагностицира още при появата на първите признаци. Симптомите често се пренебрегват, тъй като е нормално възрастните хора да имат проблеми с паметта и разсеяността. Причината понякога се оказва по-сериозна, затова във всеки случай се налага преглед от специалист, който да установи наличието на заболяване.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е постепенната загуба на спомени и проблеми с краткосрочната памет. С прогресиране на заболяването се наблюдават трудности в речта, съня, храненето, къпането и други физически дейности.

Предизвикателства пред социалния асистент в чужбина

Едно от предизвикателствата е свързано с храненето на пациента – той забравя да яде или изпитва трудности да се храни самостоятелно.

При повечето болни има значителен спад на телесното тегло, което трябва да се следи внимателно, да се дават калорични храни и хранителни добавки. Ако са налице проблеми с дъвченето, тогава храненето трябва да се извършва от грижещото се лице, а самата храна да се предлага в по-мека и течна форма. Консултацията с диетолог е препоръчителна, за да се определи най-добрият хранителен режим за съответния пациент.

В голяма част от случаите хората с деменция отказват да се къпят ежедневно, защото от една страна са забравили необходимостта от лична хигиена и от друга страна свързват банята с негативни преживявания.

Затоплете помещението преди баня и се постарайте да изградите режим на къпане по едно и също време – рутината ще помогне, както при бебетата.

Нарушенията в говора на пациентите с деменция са една от най-големите трудности, с които се сблъскват социалните асистенти в чужбина. Напълно вероятно е болният да говори несвързано, с прости думи и изречения, да губи връзката на разговора, да повтаря едни и същи истории. В никакъв случай не го критикувайте, нападайте, поправяйте и не спорете с него. Не трябва да спирате да разговаряте с него и да се опитвате да разберете и да отговаряте на нуждите му. Постарайте се да научите основите на неговия език, ако не го говорите и задължително му осигурете ежедневни социални контакти.

Превантивните мерки срещу деменцията включват основно стимулация на мозъка чрез:

  • судоку;
  • кръстословици;
  • книги.

Всеки ден се разхождайте с вашия пациент, четете му книги, играйте на карти заедно, показвайте му албуми със снимки и му разказвайте за миналото. Осигурете му разнообразни занимания, рутина и ги обградете от познати и любими предмети.

Също така си струва да прочетете: