Идеалният домашен любимец за пациент под домашни грижи

18 октомври 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Проучванията за връзката между домашните любимци и техните стопани вече категорично са установили, че грижите за куче, котка, рибки, зайче или друго животно са полезни за човешкото здраве.

За по-голяма част от хората домашният любимец не е само обикновено домашно животно, а нещо повече. Според експертите, човек по несъзнателен начин успява да проектира вълненията си върху него.

Известно е, че за идеален социален партньор се смята кучето, защото само то от всички живи същества може да усети точно настроенията на човека. В такива моменти кучетата изпитват желание за физическа близост със стопанина си и му дават утеха.

Независимо дали страдате от лека настинка, или сте диагностицирани с по-сериозно заболяване, кучето ще усети това и ще ви дари с допълнителна привързаност и обич. Затова именно то се смята за идеалния домашен любимец за пациент под домашни грижи.

Защо е полезно кучето като домашен любимец за пациента?

Положителното влияние на животните върху човешкото здраве е забелязано още през древността, а днес се практикува сравнително новият метод за лечение с домашни животни, т.нар. пет-терапия.

Има различни пет-терапии, като най-популярната е канис-терапията – лечение на различни заболявания с помощта на кучета.

Кучета днес се обучават да помагат на диабетици, да откриват тумори, да предупреждават за епилептичен припадък, да помагат за развитието на емоционалните и умствените способности, за подобряване на координацията на движенията при деца с аутизъм и др.

Канис-терапията се използва като рехабилитационен метод и макар че в България все още е в начална фаза на прилагане, за много пациенти с назначено домашно лечение е желателно да имат домашен любимец куче.

Ползите за болния могат да бъдат в няколко насоки:

  • Няма да се чувства толкова самотен, изолиран и депресиран;
  • След инфаркт или инсулт разходките с кучето ще укрепят състоянието му: влияят благоприятно на кръвообращението, мускулите, дихателната система и имунитета;
  • Домашният любимец задоволява основна човешка потребност – нуждата от допир;
  • Ще има повишен общ тонус, благодарение на смеха, игрите и упражненията с животното.

Тъй като кучето изисква повече грижи например от една котка, ако пациентът е трудно подвижен, тогава добър вариант е домашен любимец котка, защото не изисква толкова внимание. Нейното галене и мъркане също са много успокояващи.

Вижте също:

Кои са алтернативните домашни любимци?

Други животни, които могат да бъдат другари на лекуващия се вкъщи пациент, могат да бъдат:

  • Заек, ако пациентът има алергия към кучета или котки. Зайчето не изисква много грижи, заема малко пространство и е чудесен избор за апартамент;
  • Папагал – птица, имаща нужда от взаимодействие, а говоренето насърчава здравословната когнитивна функция;
  • Рибки, за които се известно, че макар да не могат да се галят, доказано помагат за намаляване на стреса и успокояване на сърдечния ритъм.

Разбира се, кучето или котката са този домашен любимец, който ще търси близостта на пациента. Него той ще може да погали, да му се порадва отблизо и да се почувства по-добре и по-спокоен от присъствието му.

Също така си струва да прочетете: