Какво трябва да знаете, ако гледате хора с влошено зрение в чужбина

19 септември 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Влошаването на зрението е процес, свързан с прогресивни състояния, съпътстващи напредването на възрастта. Понякога наблюдаваме по-сериозни заболявания, които могат да доведат до пълната загуба на едното от петте сетива. Когато състоянието е тежко и не може да се коригира, се нарушава способността на пациента да се грижи самостоятелно за себе си и това налага по-интензивни и внимателни грижи от страна на болногледачите в чужбина.

Какви са разпространените болестни състояния, засягащи очите?

Пресбиопията е най-разпространеният проблем, който съпътства хората над 40-годишна възраст. Състоянието се дължи на втвърдяването на лещите в окото и се изразява с невъзможност за фокусиране на обекти на близко разстояние. То може да пречи на нормалния начин на живот, но в повечето случаи лесно се коригира с диоптрични очила или лещи. Необходима е лекарска намеса, за да се диагностицира проблемът и да се предпишат правилните очила или лещи.

Катаракта (старческо перде) се проявява с възрастта и може да доведе до пълно ослепяване, ако не му се обърне внимание. Най-често се налага хирургическа намеса, с която се отстранява потъмнялата леща на окото и на нейно място е поставя изкуствена вътрешноочна леща. Симптомите са премрежен и замъглен поглед, неясни цветове, двойно виждане, дразнене от ярка светлина.

Дегенерацията на макулата (централната част на ретината) не е нормално състояние и трябва да се потърси специализирана лекарска помощ. Тъй като ранните стадии на заболяването не се характеризират със симптоми, се препоръчват профилактичните очни прегледи, за се вземат навременни мерки.

Как да предотвратим или забавим развитието на заболявания на очите?

За да понижите риска от заболяване на очите, човекът, за когото се грижите, трябва да приема достатъчно пълноценна храна, заредена с антиоксиданти и хранителни добавки. Ако се избягва тютюнопушенето, рискът от развитието на очни болести ще намалее. След 50-годишна възраст се препоръчват прегледите от очен лекар веднъж годишно, а при наличието на оплаквания дори по-често.

Как да се грижим за пациенти със значително влошено зрение в чужбина?

На социалните асистенти в чужбина нерядко се налага да се грижат за пациенти с влошено зрение, нарушаващо нормалния им ритъм на живот. Ето няколко препоръки, които да следвате:

  • Научете техния език достатъчно, за да се разбирате без други сетива. След като пациентите почти не могат да разчитат на зрението си, единственият начин за ефективна комуникация остава посредством говора и слуха;
  • Обяснявайте различните шумове, които ги заобикалят;
  • Показвайте им усещания, които ангажират останалите сетива – разходка с боси крака по тревата, мирис на ароматни свещи, топла напитка и т.н. Опитайте се да ги разсейвате от зрителния им проблем;
  • Не предполагайте къде иска да отиде човекът, а му задавайте въпроси и го напътствайте, ако се налага;
  • Позволявайте им сами да извършват ежедневните дейности и само ако има нужда, предлагайте помощ;
  • Погрижете се да им осигурявате социални контакти, по възможност с хора със същия проблем.

Също така си струва да прочетете: