Грижа за трудноподвижни лица в чужбина

27 септември 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Работата на социалните асистенти в чужбина изисква определена физическа подготовка, тъй като в определени случаи се налага повдигане и преместване, особено при грижа за трудноподвижни лица. Това може да доведе до наранявания, синини и травми за болногледача, ако не се спазват определени правила за безопасност, методи и техники.

Какво е естеството на работата с обездвижено лице?

Работата с трудноподвижни или напълно обездвижени хора не е лека задача и налага предварително ниво на подготовка. Вероятно ще трябва да оказвате помощ за повечето физически дейности, които болният по принцип самостоятелно е извършвал. В зависимост от степента на обездвижване това може да включва: помощ при спазване на лична хигиена, хранене, придържане при ходене или пренасяне на пациента.

Какви са техниките и методите на повдигане?

За да избегнете трудови инциденти, е добре да се запознаете с безопасните техники за повдигане на тежести. Дърпането, носенето и бутането на теглото на болния се налага, ако долната част на тялото е обездвижена. Преместването може да се случи със собствена мускулна маса, с помощта на болния (ако е възможно), или чрез допълнителни помощни средства като трансферна дъска, колани за повдигане, дръжка или стълба за изправяне на болен от леглото. Ръчното повдигане създава предпоставки за травми на социалните асистенти и е препоръчително да го извършвате, само когато няма друга възможност.

На първо място трябва да помолите пациента да съдейства, ако той поради някаква причина отказва и очаква от вас да вършите всичко вместо него. Изяснете нуждата от помощ, поговорете за причината да ви я отказва и не се съгласявайте да извършвате ръчно преместване без неговото участие, при положение че болният е способен. Ето как трябва да постъпите след това:

  1. Осигурете си достатъчно пространство, за да може безпроблемно да повдигнете пациента. Проверете дали спирачките на инвалидната количка или леглото са натиснати. Отстранете всякакви предмети от пътя, които могат да затруднят придвижването.
  2. Доближете се максимално до болния, така че да го пръдържате възможно най-близо до тялото си, без да протягате ръце и да усуквате гърба си по неестествен начин. Гърбът трябва да е максимално стегнат и изпънат, да работят мускулите и да не натоварвате гръбначния стълб. Краката трябва да са широко стъпили на земята, за да има достатъчно опора.
  3. Правете ситни и внимателни стъпки и избягвайте резките движения.

Как да помогнете за възстановяването на обездвижен пациент?

Ако пациентът ви е бил временно неспособен да движи част от тялото си, вие трябва да му съдействате постепенно да възстанови загубения мускулен тонус.

Свържете се с медицинско лице или физиотерапевт, за да получите инструкции за упражнения и масажи, които да извършвате с болния, в зависимост от конкретния случай. Храненето има голямо значение за правилното възстановяване, затова приготвяйте свежа, полезна и разнообразна храна.

Също така си струва да прочетете: