Правилни грижи за пациент с ревматоиден артрит

11 ноември 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Заболяването ревматоиден артрит е автоимунно и се среща обикновено при хора на възраст между 40 и 60 г., но не е изключено да се прояви и в по-млада или по-късна възраст, както и при деца. Около 2% от населението по света страда от него, като сред засегнатите са най-вече жени и пушачи.

Заболяването е прогресиращо и може да доведе до инвалидизация. Характеризира се с възпаление на ставите, отичане и болка около тях и други органи. Най-често пораженията са при ставите на китките и дланите, глезените и ходилата, като това става симетрично.

Какви са характерните оплаквания на заболелите от ревматоиден артрит?

Когато заболяването е в ранен стадий, болният може да не забележи зачервяването или подуването на ставите.

Сред характерните симптоми са:

  • Чувствителност на ставите, подуване, скованост, често продължаващи повече от 6 седмици;
  • Скованост сутрин за 30 и повече минути;
  • Засягане, започващо от малките стави на крайниците;
  • По-лесна умора, а нерядко и треска.

Белезите на ревматоидния артрит е възможно да се появяват, а после да стихват. Ефектите, които оказва болестта, може да са свързани с болки в очите, възпалени венци, поява на ревматични възли, възпаление на кръвоносните съдове и др.

Болката в ставите затруднява движението – честа причина болните да покачат теглото си, което води до диабет, лош холестерол, повишаване на кръвното налягане, сърдечни проблеми.

Какви грижи се изискват за пациенти с ревматоиден артрит?

Точната диагноза на заболелия от ревматоиден артрит поставя ревматологът след като проследи медицинската история, направи физически преглед и проведе лабораторни изследвания.

Като системно заболяване ревматоидният артрит повлиява на общото състояние и всеки пациент може да е засегнат по различен начин. Заболяването прогресира бавно и въпреки че не може да се стопира изцяло, предписаното лечение облекчава симптомите и чрез строг контрол възпалението може да се поддържа на възможно най-ниско ниво.

Обикновено пациентите изпитват по-голяма болка и скованост през по-студените годишни сезони, но състоянието им може да се облекчи с правилни грижи.

Движение и подходящи упражнения

Определени упражнения, препоръчани от физиотерапевт, могат да подобрят гъвкавостта на ставите и да облекчат болката. Режимът им трябва да включва по-леко натоварване в началото с последваща интензивност и трудност. Редовното им изпълнение, както и кратките разходки, ще ограничат сковаността и напрежението, за да може пациентът да извършва някои ежедневни дейности.

Баланс между движение и почивка

Почивката след натоварване помага да се намали умората и възпалението на болните стави.

Топли и студени процедури

За уморени мускули и сковани стави много помагат термалните процедури като топла баня и топлинна възглавничка. При остра болка и подуване на ставите са по-подходящи студените процедури, които освен това ще съдействат да се намалят възпалението и изтръпването.

Здравословно хранене

Препоръчана диета от специалист ще предотврати риска от наднормено тегло, което ще ограничи и риска от натоварване на ставите.

Допълнителни продукти и терапии

Лекуващият лекар може да предпише медикаменти, кремове, лепенки или допълнителни терапии, включващи масаж, акупунктура и др. за облекчаване на състоянието.

Правилните и постоянни грижи за пациент с ревматоиден артрит, както и емоционалната подкрепа от назначения болногледач са от изключително значение за предпазване от влошаване на заболяването.

Също така си струва да прочетете: