Хранене след инсулт – необходимостта от специално хранене след мозъчен кръвоизлив

28 октомври 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Правилното хранене е основата за качествена рехабилитация след инсулт.

Структурите на мозъка са способни да се възстановят отново, но това може да се случи само когато на тялото са осигурени необходимите хранителни вещества.

Защо след прекаран инсулт човек има нужда от специално хранене?

Храната е от жизненоважно значение, тя е способна да промени състава на кръвта, лимфата и урината, да подобри работата на червата и да нормализира метаболизма.

Ако лошите хранителни навици не бъдат променени след мозъчния кръвоизлив, съставът на кръвта ще си остане същият, което би могло да провокира появата на втори инсулт.

Също така, ако чрез промяна в диетата се поддържа желания състав на кръвта в продължение на минимум една година, е напълно възможно да се възстанови съдовата стена.

Това би довело до изчезването на малките атеросклеротични плаки, както и на условията за евентуалното им по-нататъшно образуване.

Повечето исхемични инсулти се получават, когато атеросклеротична плака с тромб припокрива артерията (над 75%). Тази част от мозъка, която е получила храна от такъв съд, умира.

Хеморагичният инсулт е основно следствие от високо кръвно – дългогодишната хипертония уврежда и провокира появата на атеросклероза.

Затова и храненето след изкаран инсулт следва да бъде специално и да бъде стриктно спазвано от обслужващия болногледач. Да видим и основните му цели:

  • Да снабди организма с точните вещества за възстановяване след заболяването, за регенериране на мъртвата част от мозъка;
  • Да създаде предпоставки за разтваряне на атеросклеротичните плаки и предотвратяване навлизането в червата, а оттам в кръвта на „лоши“ мазнини;
  • Да спомогне за възстановяване на кръвоносните съдове чрез нормализиране нивата на кръвното налягане и кръвната захар;
  • Да включва само лесно смилаеми храни, които не хабят излишно силите на организма.

Как да храним пациента след прекаран инсулт?

В първите 3 седмици след заболяването, ако преглъщането и дъвченето не са затруднени, храненето се извършва в леглото, в полуседнало положение. В случай че пациентът се храни със сонда, тогава храненето преминава в легнало положение.

Кои храни са за предпочитане и кои следва да се избягват?

Менюто на пациент, претърпял инсулт, задължително трябва да включва:

  • Магнезий – черен боб, хляб с трици, пресен грах;
  • Диетични фибри, борещи холестерола – овесена каша, тиква, тиквички;
  • Пектини – ябълки, смокини, сливи, касис;
  • Калий, който е от съществено значение за сърдечната функция – сушени плодове, банани, печени картофи, малини, боб;
  • Липотропни вещества като инозитол, холин, метионин, бетаин, лецитин – нискомаслена извара, зеле, говеждо месо;
  • Омега-3 мастни киселини – риба, растителни масла;
  • Храни, богати на витамин С: червени чушки, лимон, касис, ягоди;
  • Храни, богати на фолиева киселина – ленени семена, бобови растения, целина, спанак, тиква.

Кои продукти е най-добре напълно да се изключат от менюто:

  • Тези, които влошават работата на черния дроб – пушени меса, пържени храни, ястия с много подправки;
  • Храни, съдържащи голямо количество „лоши мазнини“ – пържени храни, яйчен жълтък, продукти, съдържащи маргарин, мазно месо и тлъста риба.

Също така си струва да прочетете: