Как да изберем бастун за възрастен човек?

25 февруари 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Много често хората си задават въпроса: „Как става изборът на бастун“, когато техен близък или те самите се нуждаят от такъв помощник, който да замества назначеният социален асистент в определени ситуации.

Какво да търсите, на какви характеристики в бастуните да се обърне по-специално внимание и още много ценни съвети сме събрали в статията.

За какво служи бастунът?

Бастунът е поддържаща конструкция. Той е едно от основните средства за рехабилитация, предназначено да улесни движението, да помогне за контрол на координацията и баланс при слабите, ранените и възрастните хора.

Правилно подбраният бастун осигурява равномерно разпределение на натоварването върху тялото и стабилност при ходене. Всичко това има благоприятен ефект върху цялата мускулно-скелетна система.

Основните параметри при избора на бастун:

  • Дължина;
  • Тегло;
  • Предназначение;
  • Форма на дръжката.

Бастун се избира и купува, като се вземат предвид физиологичните характеристики на пациента (ръст, съществуващо заболяване или нараняване и др.). Така той ефективно ще изпълнява функцията на опора, ще създава допълнителен комфорт и усещане за увереност при движение.

Определяне размера на бастуна

Правилната дължина на бастуна носи облекчение за потребителя му и е основният определящ фактор при подбора.

Тегло на бастун

Теглото на бастуните е средно между 200 и 500 грама. Има модели с 3 и 4 опори, които са за по-тежки хора (до 200+ кг). Пациентът сам определя, според усещането и тежестта на тялото си, какъв бастуна е оптимален за него.

Лекият бастун може да изглежда ненадежден за някои или да създава усещане за нестабилност.

Твърде тежкият пък може ненужно да претовари поддържащото рамо, което ще доведе до бърза преумора.

Когато избирате между дървени и алуминиеви бастуни, имайте предвид, че тръстиковият вариант тежи по-малко от алуминиевата сплав.

Предназначение на бастуна

Взема се предвид състоянието на пациента, възрастта му, колко време ще използва бастуна. Такъв трябва да е закупен, съобразно всички изисквания за състоянието на ползвателя му.

  • Ако човек планира да използва бастун през цялото време, тогава класическата версия е напълно подходяща за ежедневна употреба. Такъв може да е стандартен дървен или алуминиев, оборудван с материя против хлъзгане;
  • За физически слаби или трудно подвижни хора е необходим бастун с 3 или 4 опори. Такъв трябва да осигурява голяма опорна площ и отлична стабилност;
  • Бастунът с вграден висок стол е за бързо уморяващите се пациенти;
  • Тактилен модел с широка отразяваща ивица е подходящ за хора със зрителни увреждания;
  • Ако човек планира да пътува много, тогава сгъваемият модел бастун може да се побира дори в чантата.

Дръжка за бастун

При ежедневна употреба и постоянен контакт с бастуна, дръжката и формата ѝ са от изключително значение. Тя трябва да е анатомично оформена, проектирана да се използва от двете ръце.

Най-често срещаната „Т-образна“ дръжка е подходяща за възрастни хора. Тя е идеална за пациенти с артрит на ставите в горните крайници. Най-лесно този модел се избира според това при захват дали пръстите докосват останалата част на дланта, или не. Вторият случай е правилният, а именно когато пръстите не докосват дланта по време на захващане.

Съвет: в коя ръка трябва да държите бастуна?

Трябва да държите бастуна с ръка от страната, където е здравият крак (например, ако нараните левия си крак, тогава дръжте бастуна от дясната страна и обратното).

Ако имате нужда от бастун за по-добър баланс, използвайте го в недоминиращата ръка. По този начин ще може да извършвате различни действия. Така например, ако сте десняк, дръжте бастуна в дясната, ако сте левичар, съответно в лявата.

В заключение:

Правилният избор на бастун определя не само колко удобно ще се чувства човек с бастуна си, но и колко ефективно той ще му служи като допълнителна опора.

Ето защо правилно подбраният бастун трябва да осигурява равномерно разпределение на натоварването върху човешкото тяло по време на ходене. Това трябва да е гаранция, че използването на бастуна няма да има вредно въздействие върху опорно-двигателния апарат.

Също така си струва да прочетете: