Как да не „прегреем“ на работа? Всеки социален асистент трябва да знае това!

29 юни 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Ежедневната работа по обгрижването за възрастни и болни хора може да бъде доста напрегната за социалния асистент, който намира все по-малко време за собствения си живот. С времето човек започва да изпитва симптомите на „прегряване“, тъй като работата е отговорна и изисква много енергия.

Как да разпознаем симптомите на „прегряване“ навреме?

прегряване на работа

„Прегряването“ може да бъде разпознато много лесно по чувствата, които изпитва асистентът. Ако в началото е работел с по-голям ентусиазъм и пълна сила в желанието си да помогне, колкото се може повече, съвсем нормално е с времето да се появи известна умора и раздразнение, които лесно биха могли да преминат в огорчение и отчаяние. Това обикновено се случва, когато дълго време по-голямата част от физическите и умствените сили, време и ресурси, се изразходват в работата, а самият асистент се грижи недостатъчно добре за себе си и за живота си като цяло.

За да се избегне това, е добре всеки социален асистент да спазва някои важни препоръки:

Здравословен живот

Водете възможно по-здравословен живот. Наспивайте се и се хранете добре, стремете се да не се напрягате много. Поддържайте добрата си физическа форма.

Лично време

Отделете си свободно време. Поддържайте редовна връзка с роднини и приятели, дори и тя да е само по телефона или чрез интернет. Разговорите между приятели винаги са се считали за едно от най-добрите средства за справяне с усещането за самота.

Поглезете се

Поглезете себе си като правите това, което харесвате. Четете любимите си книги, гледайте филми, практикувайте хобито си, ако това е възможно. Ако ли не, намерете си друго, по-подходящо хоби, с което да се разтоварвате емоционално.

Дайте възможност на пациента да се справи сам, ако това е възможно

Стремете се да осигурите, доколкото това е възможно, повече самостоятелност на пациента, а не се захващайте да вършите всичко сами, дори и в случаите, когато той може да се справи сам. По този начин не само се натоварвате излишно, но и му правите лоша услуга. Колкото е по-самостоятелен един човек, толкова по-пълноценен се чувства той. Затова следвайте принципа – докато може, нека да го прави сам.

Не забравяйте, че вашето емоционално състояние рефлектира в голяма степен върху пациента. Ако той усеща постоянно раздразнение и нервност от ваша страна, ще отговаря със същото, а това няма да помогне работата да върви леко. Ето защо е толкова важно да поддържате стабилно физическо и емоционално състояние. Когато социалният асистент успява хармонично да съчетава работата си с личния си живот, а не напълно да се отказва от него, тогава и пациентът му се чувства добре и всичко се нарежда по най-добрия начин.

Също така си струва да прочетете: