Как да разпознаете симптомите на инсулт, ако гледате възрастни хора в чужбина?

13 август 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Инсултът е сред основните състояния, застрашаващи живота на хората над 55-годишна възраст.

В зависимост от вида и степента му се определят пораженията върху засегнатия човек. При повечето пострадали се наблюдава парализа на едната половина на тялото, инконтиненция и нарушения в говора.

Социалните асистенти трябва да разпознават признаците за настъпващ мозъчен удар, защото шансът за живот и възстановяване на пациента намаляват с всяка секунда. Симптомите, които предшестват състоянието, са най-често следните:

  • Главоболие без причина, съсредоточено в едната част на главата;
  • Световъртеж, гадене и повръщане;
  • Изтръпване или слабост в крайниците или лицето (обикновено само в лява или само в дясна част на тялото);
  • Внезапни нарушения в говора и способността за разграничаване на реч.

Ако забележите подобни признаци или вашият пациент съобщи за някое от изброените неразположения, несъмнено им обърнете внимание. Ако се грижите за възрастни хора в чужбина, чрез УГР тест можете да потвърдите съмненията си, дори при наличие на езикови бариери.

  • Усмивка: Поискайте от човека срещу вас да се усмихне или да покаже зъбите си. Ако в действителност става въпрос за инсулт, би следвало усмивката да е несиметрична и изкривена от едната страна, поради загуба на контрол над лицевите мускули.
  • Говор: Разговаряйте с болния, за да идентифицирате смущения в речта. В началото на инсулта лицето трудно движи устните си и говорът наподобява фъфлене.
  • Ръце: Изпънете ръцете на човека над главата му и помолете да ги задържи вдигнати, след като вие ги пуснете. Трябва да се притеснявате при невъзможност да държи и двете си ръце на едно ниво.

В случай че пациентът проявява един или повече от изброените признаци, веднага потърсете спешна медицинска помощ.

До идването на лекарски екип поставете болния в легнало положение и повдигнете главата му. За да предотвратите задавяне при повръщане, завъртете лицето му надясно. По възможност, осигурете свеж въздух и премахнете стегнатите дрехи, които ограничават дишането.

Сред рисковите фактори за инсулт са генетичната предразположеност, пола (мъжете по-често са засегнати), възрастта, някои заболявания и състояния като диабет, висок холестерол, високо артериално налягане.

Начинът на живот също може да повиши шансовете за мозъчен удар.

Вашата роля като болногледач в чужбина е да понижите максимално факторите за инсулт и да разпознаете симптомите навреме. Вашият пациент трябва да получава здравословна храна, да избягва тютюнопушенето, да се движи или да бъде раздвижван ежедневно и да не изпада в депресивни състояния.

Също така си струва да прочетете: