Как да се грижим за личната хигиена на лежащо болен?

30 март 2022 Gergana Eneva
Рейтинг на статията

Обслужването на лежащо болен е трудно, но е наложително да се извършва правилно, за да бъде предпазен от зарази и рани.

С подходящите санитарни материали, умения и търпение ще можете да облекчите състоянието на болния и няма да допуснете влошаване.

Какви материали и средства може да използвате?

Сигурно вече сте се погрижили за подходящо легло за болния, антидекубитален матрак или дюшек, протектор, подходящи възглавници и спално бельо, но трябва да помислите и за принадлежности, които ще улеснят поддържането на личната хигиена на болния.

Основното, от което ще имате нужда, може да включва:

  • подлога;
  • торбички с абсорбатор на урина;
  • ръкавици за сухо измиване;
  • шапка за сухо измиване на глава и коса;
  • надуваем леген;
  • мокри кърпи;
  • бельо с абсорбатор за урина и др.

За да оказвате хигиенни грижи, се научете правилно да сменяте личното бельо на болния. Повдигнете ръцете му и свалете горнището на пижамата през главата. После освободете ръцете. За обличане на чистата пижама започнете първо от вдигнатите нагоре ръце, после главата и накрая опънете внимателно гънките надолу.

Как да се погрижим за личната хигиена на болния?

Още преди започването на хигиенните процедури проверете дали всичко необходимо е в близост до вас. Когато ви предстои измиване, защитете леглото с хигиенен чаршаф. Добре е да спазвате известна последователност на действията:

  • Започнете тоалета първо с измиването на лицето, носа, шията и ушите, а после добре ги подсушете;
  • За тоалета на горната част на тялото използвайте влажна гъба или парче плат. Може да използвате и мокри ръкавици за измиване на тялото без вода. Измийте първо ръцете, а след това гърдите и корема, като за гърба обърнете болния на една страна;
  • Измийте перианалната област с кърпа за еднократна употреба;
  • При миенето на стъпалата повече внимавайте със зоната между пръстите и пак подсушавайте добре;
  • Накрая измийте косата на болния, като за целта може да използвате надуваем леген.

След почистване на тялото нанесете подходящ балсам за кожа, като масажирате леко. Застрашените от протриване, подсичане и рани от залежаване места защитете със специални кремове.

Зъбите или протезите на болния почиствайте след всяко хранене, а косата сресвайте поне веднъж дневно.

Състоянието на кожата на болния зависи до голяма степен от грижите ви, затова отделяйте повече време на всекидневните хигиенни процедури.

До какви проблеми може да доведе залежаването?

Най-сериозният проблем, от който страдат лежащо болните, е некротичното увреждане на тъкани или декубиталните рани, които се получават поради нарушеното оросяване на крайниците. Промените на кожата могат да започнат със зачервяване, след което се развива суха некроза, която преминава във влажна. Най-често засегнатите зони са петите, встрани от хълбока, коленете, гърба и др.

На болния не само трябва да осигурите декубитален дюшек и възглавница, но е добре и да сменяте положението на тялото му през 2 часа. За вдигане, повдигане или преместване на болния може да ви бъдат от полза специален колан, трансферна дъска и други приспособления.

За подобряване на здравословното състояние на болния е важно и проветряването, което през зимата трябва да става на всеки 2-3 часа за по 15-20 мин.

Също така си струва да прочетете: