Как да се грижим за себе си, когато сме на работа в чужбина?

18 юни 2018 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Да си на работа в чужбина несъмнено има множество плюсове. По-добро заплащане, по-добър стандарт на живот, чист въздух, по-малко стрес и напрежение са само част от тях. Понякога обаче забравяме да се грижим за себе си. Какво означава това? Че в стремежа си да постигнем кариерно развитие, по-добро заплащане, по-добър статус в общественото, пренебрегваме себе си. Вижте кои са най-честите признаци, че нещо не е наред.

Проблеми, свързани със стрес от работа в чужбина

  1. Проблеми със съня
    Сънят винаги е индикация за нарушения в организма. Ако много ви се спи, или страдате от безсъние, то със сигурност нещо не е наред. Може би е от стрес, от натоварения ви график или лично проблеми, но не е за пренебрегване. Консултирайте се със специалист.
  2. Проблеми с храненето
    Храненето е вторият индикатор след съня, който ни показва, че нещо в тялото ни не върви на добре. Ако не се храним добре, ще сме отпаднали и уморени. Затова, ако забележите, че имате промяна в апетита, запитайте се каква може да е причината. Не оставяйте нещата без решение, защото може да се задълбочат и да доведат по-сериозни усложнения.
  3. Проблеми с концентрацията и/или нервите
    Ако не можете да се концентрирате, или често избухвате, може би това се дължи на проблеми или стрес
  4. Загуба/качване на тегло
    Различните хора реагират по различен начин на стреса. При едни той води до напълняване, при други – до сваляне на килограми. Без значение от кой тип сте, следете здравословното си състояние и вземете мерки навреме.
  5. Липсва на интерес и изявено безразличие

Безразличието е най-страшната болест на съвременния човек. Загубата на интерес и желание за живот не може да бъде компенсирана по никакъв начин.

От какво могат да бъдат породени всички тези проблеми?
Ясно е, че стресът е основният виновник, но ако се вгледаме по-дълбоко, всъщност разбираме няколко неща. Не е работата тази, която ни стресира, а по-скоро неуредиците от нея. Ако работата ни в чужбина не е сигурна, заминали сме с предварителна уговорка, а на място сме открили друго, ако средствата не ни стигат, или не се чувстваме сигурни, то тогава всички тези фактори са причина за влошаването на психическото и физическото ни състояние.

Как да се погрижите за себе си?

  • Почивайте си достатъчно
  • Избягвайте стреса и ситуации, провокиращи агресия
  • Хранете се с разнообразна храна
  • Общувайте с приятни хора
  • Ако притесненията ви са свързани с работата – сменете я.

Много фирми за работа в чужбина злоупотребяват с хората. Предлагат им неща, които всъщност не отговарят на реалността. Затова, използвайте само надеждни партньори при търсенето на работа. Може да се доверите на Промедика 24 – доказан професионалист при намирането на работа в чужбина.

Също така си струва да прочетете: