Какво да правим когато възрастния човек не иска да сътрудничи?

26 март 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Не винаги сътрудничеството между болногледача и възрастния човек е лесно. Понякога се случва възрастният да не иска да сътрудничи или да приеме факта, че се нуждае от помощ. Какво трябва да направи болногледача, за да накара възрастния човек да почувства, че може да му се довери? Как да се сприятелим с обгрижваното лице? Как да се справим със ситуация, в която възрастния човек не иска да сътрудничи?

Какво да правим когато възрастния човек не иска да сътрудничи?

Има моменти в живота на много възрастни хора, когато е необходимо някой да се грижи за тях. Често пъти децата и останалите роднини не могат да полагат необходимите грижи всеки ден. Тогава се стига до наемането на професионалните грижи на болногледач.

Семейството най-често решава да назначи болногледач за възрастни хора поради влошеното здраве на възрастните хора, често изискващо 24-часови грижи, липса на време или различно място на живеене/работа, което затруднява всекидневните посещения. Ключът към бъдещото сътрудничество на възрастното лице с болногледача е да се вземе това решение заедно с него – обсъдете въпроса и вземете неговото съгласие. Ако семейството тайно наеме болногледач, без да каже на възрастния човек и го изправи пред свършен факт, то той може да не приеме решението. В този случай сътрудничеството може да се окаже много трудно или дори невъзможно.

Реакцията на възрастния към болногледача

Работата на болногледача е свързана с постепенното изграждане на добри отношения с възрастния човек. Той може да реагира по различен начин на пристигането на болногледача в дома му. Реакцията зависи от физическото и психическото му състояние, както и от това дали решението за наемане на помощ е било консултирано с него. Ако той или тя има физически увреждания от дълго време, може да му е по-лесно да приеме грижи. Би било по-трудно в ситуация, когато той е инвалид и зависим от помощ отскоро – тогава той няма да бъде готов да приеме новата ситуация веднага. Възрастният човек може да е готов да приеме помощ, но може да бъде и недоверчив, може да не се съгласи да бъде гледан, дори да бъде агресивен. Дори ако възрастния първоначално не е склонен да си сътрудничи с болногледача, той обикновено постепенно ще го приеме.
Болногледачите, заминаващи за работа с Promedica24, преминават през специално обучение, по време на което се обсъждат въпроси, свързани с грижите за възрастни хора, също и трудни ситуации. Освен това всеки болногледач има достъп до учебни материали, които съдържат цялата необходима информация, необходима за изпълнение на ежедневните задължения вкъщи за човек с различни увреждания.

Търпението и доверието са от съществено значение

Грижещият се за възрастни хора трябва да действа по такъв начин, че да успокой лицето, което се грижи. Трябва да му даде време да се озове в новата реалност. Трябва да му обясни, че неговата работа не е да го ограничава, а да помага и улеснява ежедневието. Тук, разбира се, е от голямо значение как семейството на възрастния го подготви психически за такава промяна. Болногледачката трябва да е мила и спокойна – трябва да има търпение и да печели доверието на възрастния човек малко по малко.
Трябва да помните, че това е напълно нова ситуация за възрастния човек. Той може да бъде недоверчив или дори подозрителен и може да постави под въпрос какво прави болногледачът. Важно е да общувате ясно и да информирате възрастния за това, което прави болногледача.

График на деня

За да може възрастният човек да се чувства комфортно, е необходимо да следва приетия график за деня – това ще го накара да се чувства по-сигурен. Важно е болногледача да се адаптира към ежедневния график на човека, а не обратното. Животът на обгрижваното лице не трябва да се преобръща. Разбира се, може и трябва да се добави разнообразие към ежедневието му, но не трябва да се променят навиците му. Рутината е важна за възрастните хора, затова е важно да се спазват часовете на хранене, къпане и други всекидневни дейности.

Задачите на болногледача включват организиране на свободното време на възрастния, но по начина, по който той обича да го прекарва. Също така си струва да насърчите обгрижваното лице за нови дейности, но те в никакъв случай не трябва да му бъдат налагани. В самото начало си струва да го попитате какво обича да прави, от какво се интересува. Всички тези дейности подобряват психическото благосъстояние на възрастния, както и здравето му, което от своя страна със сигурност се укрепва отношенията с болногледача.

Същото важи и за диетата за възрастни. Всеки има свои собствени кулинарни предпочитания и те не трябва да се променят насила. Разбира се, болногледачът трябва да насърчава възрастния човек да яде здравословни ястия, но такива промени трябва да се въвеждат постепенно. Не можете да лишите възрастния от всичко, което той харесва.

Как да се справим с проблемен възрастен?

Ако възрастния човек не иска да ви сътрудничи, трябва да се спазват няколко правила, които могат да променят отношението му. Болногледачът не трябва да се поддава на емоции и да проявява нервност и гняв в отговор на неприятното поведение на възрастния. Той трябва да говори с наставлявания спокойно и ясно да съобщава причините си. Струва си да използвате хумор, за да започнете лежерен и позитивен разговор.

Полагащият грижи трябва спокойно да приема критиката на възрастния и да не се засяга лично от нея. Негативното отношение и неприятното или дори агресивно поведение на възрастния най-често са резултат от болестта или от факта, че той или тя не толерира старостта и свързаните с нея промени в живота. Болногледачът трябва да бъде съпричастен и да се опита да разбере ситуацията.

Също така си струва да прочетете: