Какво е миастения гравис и как да се грижим за пациент с тази диагноза?

22 ноември 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Миастения гравис се отнася към групата на автоимунните заболявания. Основната клинична проява се изразява в наличие на умора и мускулна слабост, които се дължат на нарушения в предаването на импулси от нервите към мускулите. Може да се срещне при хора от всяка възраст, като засяга жените в по-млада възраст, а мъжете – в по-напреднала.

От какво се причинява заболяването и какви са симптомите?

Причината за миастения гравис е в намаляването на ацетилхолиновите рецептори в участъка на постсинаптичната мембрана на нервно-мускулното съединение. Характеризира се със слабост в мускулите, като умората се засилва особено след физическо натоварване.

Симптоматиката на заболяването протича в повечето случаи с нарушения в:

● мускулите на очите (очна миастения)

Това са първите прояви и обикновено започват с двойно виждане, спадане на единия или на двата клепача. Само при 10-15% от заболелите очната миастения е единствен признак.

● дъвченето, гълтането и др. (генерализирана миастения)

След нарушенията в дъвченето и гълтането се засягат и други мускули на раменете и таза. Това предизвиква трудно повдигане на ръцете и изправяне от клекнало положение, умора, когато се изкачват стълби, а по-късно се появяват и трудности при ходене.

При определени случаи може да се получи рязко влошаване, като се развие дихателна недостатъчност например при раждане, прием на медикаменти, операция, физическо претоварване и др.

Конкретната причина за миастения гравис не е ясна, но със сигурност е установена ролята на тимуса. При компютърна томография се потвърждава увеличение на тимусната жлеза или тумор на тимуса. Ако се направи тимектомия в ранен етап на заболяването, резултатите са по-добри.

Как се провежда симптоматичното лечение?

Към пациентите с миастения гравис винаги се прилага комплексна терапия. В зависимост от етапите на болестта се прави индивидуален подбор на вариантите за патогенетично лечение и периодична симптоматична корекция на миастенните разстройства.

Типовете лечение на болните от миастения могат да бъдат:

  • медикаментно с антихолинестеразни средства;
  • с имунопресори – кортикостероиди, плазмафереза, имуноглобулин и др.;
  • с цитостатици;
  • хирургично лечение.

Пълна или частична ремисия може да се постигне при навременни мерки и правилно лечение.

Какви грижи трябва да се полагат за пациент с миастения гравис?

При хоспитализиран пациент адекватните сестрински грижи са както от общ характер, така и по-специфични, съобразени с лекарските предписания. Освен всичко друго, медицинската сестра може да провежда кислородотерапия, да поддържа трахеостома, да осигурява при хранене със сонда подходяща течно-кашава храна и др.

Ако пациентът с миастения гравис е на домашно лечение, грижите за неговото състояние зависят от степента на заболяването и трябва да са съобразени най-общо със следното:

  • Да се избягват твърди храни, поради наличните нарушения при дъвчене и гълтане;
  • Да не се консумира алкохол поради свойството му да провокира мускулна релаксация;
  • Да се избягва пушенето, за да не се генерират усложнения от дихателен тип;
  • Да се осигурява физическа активност според възможностите;
  • Да се следи за адекватна хидратация;
  • Да се предоставят периоди на почивка и пациентът да се предпазва от психическо и физическо натоварване.

При стриктно спазване на препоръките на лекуващия лекар, състоянието на пациента може да се подобри и да се увеличи времето за ремисия.

Също така си струва да прочетете: