Най-разпространените заболявания сред възрастните хора в чужбина

20 октомври 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Работата на болногледач в чужбина е едновременно отговорност и призвание. Всеки, избрал да поеме по този път, трябва да е готов да се грижи за човек с всевъзможна диагноза. Задачата на асистента е не само да задоволява най-необходимите физически нужди на своя пациент, но и да съумее да създаде приятна за живеене атмосфера в дома му и да спомага за емоционалнaта му хармония Това обаче изисква познаване както на болестта и симптомите, така и на начините за справянето с нея.

С какво най-често се сблъсква един болногледач?

  • Влошен слух или зрение – Загубата или намаляването на някое от сетивата предизвиква сериозно сътресение в живота на всеки човек. Навиците драстично се променят, а възможностите са значително по-ограничени. С напредването на възрастта тези проблеми са неизменна част от живота, а нуждата от помощ е ясна.
  • Деменцията (буквално от лат. означава “без ум”) засяга възрастни хора над 60 г. и има различни степени. Сред основните симптоми са влошени умствени способности, лоша или липсваща концентрация и прочие. Тези и редица други характеристики на болестта не позволяват на хората да се грижат сами за себе си.
  • Алцхаймерът е най-разпространената разновидност на деменцията. Тя не подминава голяма част от хората между 60 и 70 години и има трайни негативни последици върху психиката на боледуващите, което ги прави силно зависими от болногледача. Те страдат от загуба на краткотрайната памет, от невъзможност за създаване на нови спомени и трайна дезориентация в пространството. Това води до изолация и самота, с която може да се бори само един добър асистент.
  • Депресията е твърде често срещан проблем сред хората в третата възраст, а проявленията ѝ могат да засегнат всички аспекти от живота на човек. Симптомите са строго индивидуални и зависят от установения ежедневен ритъм, като сред тях са липса на амбиция, остър песимизъм изолация, постоянно чувство за безизходица. Депресията може да е съпътстващо заболяване, както и страничен ефект от различни медикаменти. Важно е да се знае, че психическите проблеми често са първопричина за физически такива и лошите мисли на човек могат сериозно да навредят на здравето му.
  • След 55-годишна възраст опасността от инсулт се увеличава двойно, а последиците му понякога могат силно да променят живота на човек и да създадат нуждата от непрестанна грижа. Връщането към ежедневието е важна стъпка от възстановяването, наред със спазването на хранителен режим, физическа активност, строго приемане на лекарства и други норми, за които болногледачът следи.

Всяка болест има различно проявление при хората, но общото между всички, претърпели някоя от тях, е че имат нужда от специална грижа, без да им бъде припомняне ежедневно, че са болни.

Също така си струва да прочетете: