Как да организираме деня на болен от Алцхаймер?

10 януари 2022 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Стане ли въпрос за болен от Алцхаймер, грижите за него стоят винаги на първо място. Докато в началната фаза на болестта нуждата от помощ не е толкова забележима, с времето тя става все по-необходима.

Заболяването преминава през три фази и всяка от тях изисква специфична организация на ежедневието на болния. И докато в началото той се нуждае най-вече от подкрепа и компания, отговорностите във втората и особено в напредналата трета фаза се увеличават. В последния етап болният не може да се справя без чужда помощ дори и при рутинни действия.

Затова планирането на деня ще помогне да се предвидят занимания, които да ангажират болния и да помогнат на човека, който се грижи за него, също да отпочива и да отделя време за себе си.

Вижте също:

Какво не знаем за работата като социален асистент в Германия?

Какви дейности могат да се включат в дневния режим?

Преди да съставите план за деня, добре е да вземете под внимание какви са предпочитанията на човека с Алцхаймер. Разберете какви са уменията и интересите му преди болестта, а също и в коя част на денонощието е по-активен.

След като съберете тази информация, може да се заемете с режима, като определите времето за ставане и лягане, за хранене, за душ и преобличане.

В дневния режим можете да включите освен домакински дейности като хранене, лични грижи и хигиена, и такива като:

 • занимания с изкуство и занаяти;
 • интелектуални като редене на пъзел, четене, решаване на кръстословици;
 • физически упражнения;
 • социални контакти.

Добре е да намерите необходимия баланс, така че страдащият от Алцхаймер да има време и за почивка между отделните физически дейности и тези, натоварващи ума.

Винаги наблюдавайте какво привлича интереса му най-много. Например дейности като четенето на вестник може да го отегчават.

Имайте предвид и физическите проблеми при избор на развлечение. Окуражавайте участието, като се фокусирате върху забавлението, а не върху постижението.

Кои от ежедневните грижи са много важни?

Макар че няма маловажни грижи за който и да е болен, на страдащите от Алцхаймер и други форми на деменция е от изключително значение да се осигури пълноценно:

Общуване

Понеже уменията за общуване на болния с времето ще се влошават все повече и той ще разбира по-трудно и по-бавно другите, добре е в процеса на комуникация да спазвате следните съвети:

 • Избягвайте да го прекъсвате;
 • Отнасяйте се подкрепящо и с търпение;
 • Опитвайте се да разбирате;
 • Не се мъчете да поправяте и критикувате;
 • Не спорете поради риск от поява на раздразнителност;
 • Фокусирайте се не върху фактите, а върху чувствата;
 • Поощрявайте комуникацията по невербален начин;
 • Избирайте по-тихи места.

Хранене

Здравословното и пълноценно хранене трябва да включва балансирана диета с малко мазнини, без рафинирани захари, с повече плодове и зеленчуци, протеини и пълнозърнест хляб. Това забавя развитието на болестта.

Поднасяйте храната, нарязана по подходящ начин, в обстановка без разсейващи фактори и осигурете достатъчно време за хранене.

Организирайки добре деня на болния от Алцхаймер, ще му осигурите по-спокойно и разнообразно ежедневие. Като част от дневния режим може да предвидите и слушането на музика, която е добър помощник за намаляване на тревожността, характерна за средната фаза на болестта.

Също така си струва да прочетете: