Признаци, че пациентът ни страда от депресия – как да реагираме

24 февруари 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства според Световната здравна организация, като болестта засяга над 300 милиона души по света.

Симптомите се засилват в напреднала възраст или под влияние на други заболявания, затова е добре да сте подготвени, в случай че се наложи да се грижите за пациент, който страда от депресия.

Основни признаци на депресията

Как да познаете, че вашият пациент страда от това заболяване – ето кои са най-забележимите признаци:

  • Апатия
  • Хронична умора
  • Безсъние
  • Лоша концентрация
  • Загуба на работоспособност
  • Намален апетит или точно обратно – необичайно повишен
  • Загуба на интерес към живота
  • Мрачни мисли

Подобни депресивни състояния могат да отшумят сравнително бързо, но заболяването би могло и да се влоши и продължи с месеци или дори години.

Като рискови фактори за изпадане на пациента в депресия се считат най-вече психологически травми, неблагоприятна или шокова ситуация.

Как да реагирате?

Покажете, че сте наблизо и в готовност да помогнете. Не забравяйте, че хората с депресия се чувстват ужасно самотни, а понякога изпитват дори срам и вина заради чувствата си.

Те се мъчат всячески да прикрият състоянието си, защото се страхуват, че няма да бъдат разбрани или че ще отблъснат околните. Затова и не търсят помощ и отказват да приемат сериозността на ситуацията.

Но ако бъдат оставени сами с негативните си мисли, това само влошава картината. Затова е особено важна подкрепата на роднини и приятели, в частност на отговорния социален асистент, който се грижи за депресирания пациент. Покажете, че го чувствате близък и без значение от състоянието му в момента, вие няма да промените чувствата и отношението си. Заявете открито готовността си да помогнете.

Не подценявайте състоянието на пациента

Ако никога не сте страдали от депресия, тогава е малко вероятно да успеете напълно да разберете какво чувства вашият пациент. Не се опитвайте да неглежирате проблема, окачествявайки болестта просто като нормална реакция от „лош ден“ или труден период в живота. Така само ще накарате пациента да се почувства още по-неразбран и да се затвори напълно в себе си.

Оказвайте помощ при изпълнението на ежедневните дейности

Помогнете на пациента да продължи да изпълнява дейностите, които е извършвал и преди да се появят симптомите на депресия. Но много внимателно и деликатно. Ако срещнете съпротива, не настоявайте прекалено, а просто потърсете професионална помощ. Помнете, че депресивните състояния рядко отшумяват сами, така че, бъдете нащрек.

Бъдете внимателни и търпеливи

Процесът на лечение на депресия е дълъг и труден. Колко време и усилия ще отнеме, зависи от тежестта на депресията (лека, умерена, тежка) и от избрания метод на лечение (само прием на хапчета, само психотерапия или и двете). Не трябва да очаквате моментален резултат.

Също така си струва да прочетете: