Рискови фактори за депресивни състояния в чужбина

2 декември 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Работата в чужбина може да се окаже истинско предизвикателство, независимо на колко години сте и откъде идвате. Но пък пазарът в България невинаги отговаря на вашите изисквания и в търсенето на по-добър живот пътят на голяма част от нашите сънародници ги праща отвъд граница. Ако пред вас стои подобна дилема, то запознайте се отблизо с плюсовете и рисковете, така че да предотвратите влиянието на вторите.

Какво ви дава работата в чужбина?

  • Подобряване на езиковите умения
  • Подобряване на финансовия статус
  • Ценен опит и развиване на професионалните възможности, с които ще сте “по-привлекателен” кандидат за бъдещи работодатели в България и чужбина
  • Нови познанства и комуникация с хора от цял свят,
  • Независимост и самостоятелност – ако сте имали съмнения, че животът ви не е изцяло във вашите ръце, те бързо ще се разсеят

Като всяко друго ново нещо, потапянето в чужда и изцяло непозната за вас среда има своите негативи, които лесно могат да прераснат в депресия или други трайни мъчителни за психиката състояния.

Заредете се със сила и търпение за възможните неприятности:

  • Езикова бариера – стартово за позицията на болногледач/социален асистент са ви нужни определена база от думи и знанието им ви осигурява работата, но базовото ниво може да ви изправи пред редица трудности в ежедневието, а и не само това – в различните региони на всяка страна (и най-вече Германия) има диалект, жаргонни фрази и думи, които не се учат в учебниците. Не се отчайвайте – език се учи най-бързо, когато се упражнява, така че не спирайте да пробвате!
  • Адаптацията на ново място е ключова за успеха на вашето ново начинание. Заминавайки, вие трябва да сте наясно с различията в начина на живот на чужденците, манталитета и т.н., за да преодолеете културния шок. Не забравяйте, че всичко зависи от вашата нагласа и готовността ви за промяна.
  • Носталгията и отдалечеността от семейството, приятелите и родината могат да ви изиграят много “лоша шега”. Не спирайте да си припомняте целта, с която сте заминали, както и че това е временно. Благодарение на технологиите и развитите социални мрежи, вие имате възможност да сте в постоянен контакт с хората, които ви липсват.
  • Ако срещате трудности с пациента, за когото се грижите, има излишно напрежение и нерви, или не съумявате да задоволявате неговите медицински потребности, то обърнете се към вашите работодатели за допълнителни въпроси и помощ за справяне със ситуацията.

Всяко начало е трудно, но не позволявайте на възможните препятствия да попречат на работата и удоволствието от нея. Лошите емоции лесно могат да замъглят съзнанието ви, особено ако не сте добре подготвени.

Също така си струва да прочетете: