Защо професията болногледач става все по-популярна?

1 септември 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

На пръв поглед, професията на болногледача може и да не изглежда съвсем привлекателна. Но има хора, които усещат, че именно гледането на болни е тяхното призвание. Те са сърцати и им е пределно ясно, че това е професия, която е вид награда и за тях самите – най-вече в съвременните условия, когато от хората се изисква да печелят все повече и повече пари, а сякаш на заден план остава обикновената, ценна човещина.

Да работиш и печелиш от това да си Човек

Отдадените на професията болногледач споделят, че грижата за другите може да има много ползи, сред които:

  • удовлетворението от това да знаеш, че си помогнал на някого, който се нуждае от теб, и с това му се подобрява качеството на живот;
  • укрепване на връзката с човека, за когото се грижат;
  • възможност за личностно израстване и развитие на нови умения;
  • заплащането от доволен пациент може да е доста високо.

Защо хората обичат тази своя грижовна професия?

Както твърдят болногледачите, няма нищо по-хубаво от това да видиш някой да се усмихва, знаейки, че ти си допринесъл за това. И друго – самите грижещи научават нещо ново всеки ден. И ежедневието им е разнообразно, което им помага да израстват и като личности, и като професионалисти.

Работата в областта на грижите освобождава ангажираните в нея от всички обичайни предразсъдъци за възрастните хора. Твърде много възрастните хора се третират като „трета категория“, но работата с тях всъщност прави болногледачите им по-малко осъждащи. По-възрастните пациенти са също толкова умни, колкото всяка друга възрастова група, също толкова забавни, мили, топли, интересни и щедри. А възрастта им означава, че имат да разказват всякакви невероятни истории. Най-хубавото е, че всъщност имат време да споделят тези истории и бисери на мъдростта, както и да изслушват личните истории на грижещите се за тях. Това е вид интимно взаимодействие и означава, че неизбежно се развиват близки отношения между пациент и болногледач.

Пенсионирането не е край на живота

Чудесно е осъзнаването, че пенсионирането не трябва да бележи края на ползотворния живот. Полагащите грижи за другите знаят, че им предстоят нови преживявания и възможности, независимо на каква възраст са.

Когато човек е млад и здрав, лесно приема живота за даденост. Простите неща, като възможността да се става от леглото, самостоятелното обличане, разходките, готвенето, са важни за достойнството и самоуважението на човека. Срещайки безпомощни болни, техните гледачи още повече оценяват всичко това. Способността да се помага на безпомощните да се обслужват, да им се дава рамо и утеха – това е истински дар и действа възнаграждаващо спрямо болногледача.

За всички, които желаят да работят професията на болногледача: тя е много повече от елементарна ежедневна помощ!

Да бъдеш квалифициран болногледач означава много повече от просто предлагане на практическа помощ. Много често грижещият се представлява единствената връзка на болния с живота извън дома. Може да откриете, че ставате почти семейство, играейки ролята на довереник и чувството да си истински необходим е силно морално удовлетворяващо. Макар тази професия да е уморителна, емоционално и физически, щом направите деня на нуждаещия се човек по-значим, вие също ще се почувствате много по-добре и положително заредени.