Най-важните неща, които трябва да знаем за здравната система в Германия

3 януари 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Ако планирате преместване в Германия, едно от първите неща, за които трябва да помислите е здравното осигуряване. Както при повечето бюрократични институции в страната, като например подаване на данъци, кандидатстване на виза, избор на подходящ банка и други, може да е доста стресово за всеки новопристигнал да разбере как точно е устроена здравната система в Германия.

В тази статия ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за здравното осигуряване в Германия.

На първо място трябва да споменем, че Германия има една от най-добре устроените здравни системи в целия свят. Всеки човек индивидуално допринася колкото е възможно повече и след това има възможността да го използва в случай на заболяване, злополуки и други. Въпреки, че някои немски граждани открито се оплакват срещу високите разходи за здравни грижи, истината е, че те допринасят за високото качество на живот.

Преди да се запознаем със спецификите, нека първо разгледаме немската здравна система от птичи поглед: · Здравното осигуряване покрива всичко от болест, злополука, безработица, следоперационни грижи и пенсиониране.· Всички доставчици на здравно осигуряване в Германия са законово задължени да осигуряват здравна грижа на всички, независимо от тяхното здраве, възраст, доходи, трудов статус и т.н. Също така всеки има право сам да избира доставчика на здравно осигуряване.· Повечето наети лица са осигурени от системата за социално осигуряване. Всеки е или задължителен, или доброволен член – това зависи от това колко печелите годишно. Ако, например, сте наети на постоянен трудов договор към дадена компания, те ще се погрижат за приспадане на здравноосигурителните такси от заплатата ви всеки месец. Вашият работодател ще плати половината от общия ви принос, равняващ се на 14,6% от брутния ви доход. Здравноосигурителните компании обикновено начисляват допълнителна премия върху това, което е средно около 1,1%.· Служителите на свободна практика и студентите също трябва да плащат за здравно осигуряване, но могат да се включат в различни планове на достъпна цена според доходите си и други фактори.· След като се регистрирате, ще получите електронна здравна карта, която ще покрива неща като посещения при лекар, зъболекар, рецепти и други. Всичко, което трябва да направите, е да го представите на лекаря/аптекаря/зъболекаря и те автоматично ще издадат фактура на вашата здравноосигурителна компания. Най-често не са необходими авансови плащания, но в някои случаи може да се наложат. · Ако сте болен и трябва да отсъствате от работа, заплатата ви ще продължи да се изплаща от работодателя ви до шест седмици (при условие, че трудовото правоотношение е продължило най-малко 4 седмици без прекъсване). След това вашата здравноосигурителна компания ще поеме и ще изплати всички болнични обезщетения, докато не се възстановите, до максимум година и половина.· Вашето здравно осигуряване от Германия важи и в останалата част на Европейския съюз.

Задължително срещу доброволно осигуряване Задължително застраховане.

По закон немските работодатели трябва да предлагат на своите служители здравно осигуряване, за да се гарантира тяхната трудоспособност. За повечето хора това става чрез задължителна застраховка, която влиза в сила веднага щом сключите трудов договор. Изключения от това правят непълната или краткосрочната заетост, които попадат в различен вид здравно осигуряване. Доброволно осигуряване. Ако вашият доход надхвърля 57 600 евро годишно, можете да бъдете приет в здравно осигуряване като доброволен член с точно същите услуги, предоставяни при задължителното осигуряване. За да активирате това осигуряване, кандидатствайте за доброволното осигуряване в здравноосигурителната компания, която сте избрали в рамките на три месеца след започване на работа. Когато получите сертификат за членство, единственото което трябва да направите е да го предоставите на работодателя си.

Това са основните неща, които е необходимо да знаете на първо време в случай че планирате преместване в Германия. Надяваме се, че сме били полезни!