Как да облекчим пациент, страдащ от злокачествен тумор?

29 октомври 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Една от най-страшните диагнози, която всеки човек се надява да не чуе никога, е т.нар. “рак” или наличието на злокачествен тумор в някоя част на тялото. Физическите и психическите му измерения нанасят трайни щети върху всеки болен.

Злокачествения тумор – бичът на XXI в. и справянето с него

Ракът се характеризира със силно разрушително действие, бърз растеж, разпространение в съседните органи и тъкани и даването на разсейки (метастази) в цялото тяло, които могат да доведат до фатален край.

Болногледачът изпълнява ключова роля от поставянето на диагнозата, през лечението, до възстановяването на пациента. Той е изправен пред едно непрестанно предизвикателство да задоволи променящите се нужди на своя доверител и да му засвидетелства пълна подкрепа.

Неясното бъдеще е една от причините за непрестанната тревога на пациента. Гамата от емоции, която диагностицираните и техните най-близки изпитват, е богата и е нужно търпение и известно познание за болестта, за да се справите подобаващо в такава ситуация.

Какво да прави всеки социален асистент в грижата си за болен от рак?

  • Независимо от бързото напредване на медицинската технология, злокачествените тумори трудно могат да бъдат излекувани напълно, но на пациентите, страдащи от рак, е нужно винаги да им се вдъхва надежда, защото половината лечение е в нагласата. Психосоциалното въздействие на тази диагноза не бива да бъде подценявано спрямо физическото му отражение.
  • Семейството на пациента е също толкова потърпевшо, колкото и самият той. Често пъти болката и тревогата са пречка за пълноценна комуникация и споделяне с най-близките. В ролята си на социален асистент вие трябва да сте насреща за разговори на всякакви тематики, най-вече за болестта и нейното отражение върху психиката на пациента.
  • Човек, диагностициран със злокачествен тумор, не бива да спира да живее пълноценно (защото дори здравите никога не знаят колко време им остава). Осигурете развлечения на вашия пациент – водете го на кино, театър и разходки. Споделяйте своя опит от прочетена хубава книга, изгледан интересен филм, изпробвани рецепти в кухнята и прочие. Не го оставяйте да запълва ежедневието си в мрачни мисли и постоянна тревожност.
  • Храната е определяща за здравето ни и начина, по който се чувстваме, но ние често забравяме да обръщаме внимание на тези неща, преди да е наложително. Всеки пациент, страдащ от рак, е нужно да пази стриктна диета, така че да помогне на организма си да се бори с болестта. Не забравяйте, че да си социален асистент не е просто работа, а призвание, така че освен да следите своя пациент, включете се към диетата заедно с него, за да улесните задачата му.

Създайте отношения, които се градят на доверие, взаимност и приятелство, за да бъдете полезни не само за физическото, но и за емоционалното преживяване на болестта на своя пациент.

Също така си струва да прочетете: