Коронавирусът в България и Европа – НАРЪЧНИК. Какво трябва да знаем?

27 март 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Коронавирусът в България и Европа – НАРЪЧНИК. Какво трябва да знаем?

Коронавирусите съставляват голямо семейство от вируси, които могат да причиняват болести при животните или хората. Името им произлиза от белтъчните издатини върху липидната обвивка на вируса, които изграждат структура, наподобяваща корона. Учените познават седем различни коронавируса – средно веднъж на десет години се появява нов вирус, който причинява различни болести на дихателната система.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В НАШИЯ НАРЪЧНИК >> ТУК

Какво представлява COVID-19?

В момента говорим за пандемия от коронавирус COVID-19 (съкращение от английското наименование Coronavirus Disease 2019). Пандемията всъщност представлява епидемия с огромен обхват – засяга целия свят и се разпространява лесно (най-често по въздушно-капков път).

COVID-19 се предава лесно между хората най-вече поради факта, че в началото много хора не проявяват никакви симптоми – те може да не разберат, че са заразени. Освен това разболяването с COVID-19, тоест болестта, която причинява този вирус, се наблюдава при всички възрастови групи. От развиване на тежка форма на болестта и смърт са най-застрашени хората в напреднала възраст, тези с понижен имунитет и придружаващи заболявания (най-вече хронични).

Решенията на българското правителство

Вследствие на това, че коронавирусът достигна и до България, правителството реши да въведе режим на извънредно положение. Това е превантивна мярка, чиято цел е да предотврати широкото разпространение на вируса.

Режимът на епидемиологична заплаха в България налага редица ограничения като:

 • Ограничаване на дейността на търговските центрове – в тях ще работят само хранителните магазини, аптеките и дрогериите. Банковите и застрахователните офиси продължават да работят.
 • Затваряне на ресторанти, клубове и заведения. Заведенията ще предлагат храна само с доставка до вкъщи.
 • Забранява се влизането на граждани от трети страни на територията на Република България.
 • Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити места.
 • Забранява се на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8:30 до 10:30 часа всеки ден.

Как действаме в Promedica24?

Ние от Promedica24 подхождаме отговорно към епидемиологичната заплаха, пред която сме изправени. За нас е най-важна защитата на асистентите и хората, за които се грижим. За да се погрижим най-добре за Вашето здраве и безопасност, въведохме специални процедури, чиято цел е свеждане до минимум на риска от заразяване по време на работа в чужбина, но и по време на самото пътуване до мястото, където живее обгрижваното лице.

Предприехме допълнителни действия, с помощта на които проверяваме здравословното състояние на нашите асистенти, които се готвят за път. Пътуването до Германия се осъществява със самолет и с малки фирмени
бусове. Изключително важно е също осигуряването на безопасност при превоза с нашите бусове – всички курсове се проверяват, а шофьорите са снабдени с подходящи средства за дезинфекция. Освен това бусовете на Promedica24 са малки – в момента в тях могат да пътуват най-много 6 души (без да смятаме шофьора).

Благодарение на предприетите мерки можем да продължим дейността на Promedica24 с пълна отговорност за сигурността на нашите асистенти и хората, за които те се грижат. Продължаваме да набираме нови служители, да организираме пътувания и да предоставяме услуги в полза на нашите клиенти.

При това особено се стараем нашите асистенти да чувстват пълната ни подкрепа по време на работата си в чужбина и да бъдат в постоянен контакт с нас. Затова наред с възможността за комуникация с личните координатори (PCM), асистентите могат да се свързват и с алармения телефон в извънработно време при всякакви въпроси и колебания:

 • +359 878 877 217

Защо е препоръчително да останете на работното си място в чужбина?

Приканваме Ви да останете на работното си място в чужбина, защото в настоящия момент домът на човека, за когото се грижите, е най-безопасното място за Вас. Домът на обгрижвания човек е позната среда. Там никой не е болен и няма подозрения за разболяване. В момента едно пътуване представлява опасност от заразяване – особено ако го организирате самостоятелно.

Освен това в Германия не е по-опасно отколкото в България – в момента коронавирусът се разпространява в цяла Европа, включително в България. Ако се намирате в Германия, смятаме, че е най-добре да останете там. Защо? Най-вече заради това, че Германия е една от страните с най-достъпни лекарства и най-добра здравна система. Това намира потвърждение в международните статистики. Ако се разболеете в Германия, имате право да получите обслужване от немската здравна система.

Струва си също да се замислите дали освен за себе си не създавате и опасност за други хора. Както в другите засегнати от епидемията страни, така и в България се препоръчва пребиваване вкъщи. Връщайки се от чужбина, Вие излагате семейството си на евентуален контакт с вируса, което е особено опасно за хора със слаб имунитет. Не забравяйте, че при COVID-19 много хора в началото не проявяват никакви симптоми. Така може да не разберем, че сме заразени.

В ситуация на епидемия е най-важно да запазим спокойствие, да действаме разумно и премислено, а също да се грижим и да мислим за другите. Нека не се излагаме взаимно на риск – да се придържаме към препоръките на институциите, отговарящи за санитарната безопасност.

Как да се предпазим от заразяване с новия коронавирус?

В условията на епидемиологична заплаха най-важна е хигиената. По-долу представяме препоръките на Главния санитарен инспекторат и обясняваме защо е важно да се спазват:

 1. Мийте ръцете си често, редовно и старателно със сапун и вода, а ако нямате достъп до тях, използвайте течности/гелове на алкохолна основа (поне 70%), най-вече преди да се храните и след излизане от тоалетната.
  Защо?
  Коронавирусът COVID-19 е вирус с обвивъчен характер, т.е. неговото покритие е изградено основно от мазнини и допълнително белтъци. Следователно коронавирусът е податлив на въздействието на всички липидни разтворители. Миенето на ръцете със сапун и вода или тяхното дезинфекциране убива вирусите.
 2. Прилагайте съответните правила за защита при кашляне и кихане. Когато кашляте и кихате, закрийте устата и носа си със сгънат лакът или с кърпичка. Незабавно изхвърлете кърпичката в затворен кош за боклук и измийте ръцете си със сапун и вода. Ако не разполагате с такива, използвайте течности/гелове на алкохолна основа (поне 70%).
  Защо?
  Вирусът се предава по въздушно-капков път, тоест когато кашляме и кихаме.
 3. Спазвайте безопасно разстояние от поне 2 метра между Вас и другите хора, особено спрямо тези, които кашлят, кихат и имат температура.
  Защо?
  Когато някой кашля или киха, той разпръсква малки капчици течност от носа или устата, които може да съдържат вируса. Ако сте твърде близко да болен човек, може да вдишате вируса.
 4. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
  Защо?
  Ръцете се докосват до много повърхности и по тях могат да полепнат вируси. Замърсените ръце могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Така може да пренесете вируса от повърхността, до която сте се докоснали, в себе си.
 5. Не се препоръчва използването на маски от здрави хора, за да се предпазят от разпространението на новия коронавирус.
  Защо?
  Носенето на маска има смисъл само при наличие на симптоми от страна на дихателната система (кашлица или кихане), защото така може да се ограничи разпространението на някои болести на дихателната система. Въпреки това използването на самата маска не гарантира възпирането на инфекции и трябва да бъде съчетано с прилагане на други превантивни средства, включително хигиената на ръцете и правилата за защита по време на кашляне или кихане, както и избягването на близък контакт с други хора (поне 2 метра разстояние). СЗО (Световната здравна организация) препоръчва разумно използване на маските.
 6. Избягвайте големи струпвания на хора и претъпкани обществени места.
  Защо?
  Когато някой кашля или киха, той разпръсква малки капчици течност от носа или устата, които може да съдържат вируса. Ако сте твърде близко да болен човек, може да вдишате вируса. Сред големи струпвания на хора има по-голям шанс да влезем в контакт със заразен човек.
 7. Избягвайте близък контакт с болни, по-специално хора, които имат симптоми, свързани с дихателната система (т.е. кашлица, хрема).
  Защо?
  Когато някой кашля или киха, той разпръсква малки капчици течност от носа или устата, които може да съдържат вируса. Ако сте твърде близко да болен човек, може да вдишате вируса.
 8. Избягвайте посещения на пазари/базари или други места, където се предлагат живи или мъртви животни и птици.
  Защо?
  Китайският център за контрол и предотвратяване на болести потвърди, че източникът на коронавируса е пазар в Ухан, където се продавали живи и умъртвени животни, морски дарове, а също така „прясно добито месо“, тоест месо от животни, убивани на място.
 9. Спазвайте правилата за хигиена на храните – яжте само на сигурни места, пийте само бутилирана вода.
  Защо?
  Тази препоръка е свързана с общите хигиенни предписания – така се предпазваме от контакт с вируса.

Актуални предупреждения, известия и препоръки относно епидемиологичното положение можете да откриете на официалните уебстраници на най-важните институции:

В Германия актуална информация относно епидемиологичното положение се публикува на уебстраницата на института „Robert Koch“. В Полша актуалната информация относно епидемиологичното положение се публикува от Министерството на Здравеопазването. Също така Националният здравноосигурителен институт предостави на разположение денонощна инфолиния за коронавируса: тел. 02 807 87 57.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В НАШИЯ НАРЪЧНИК >> ТУК