1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Защо дихателните упражнения за лежащи пациенти са толкова важни и как да ги провеждаме

Защо дихателните упражнения за лежащи пациенти са толкова важни и как да ги провеждаме

18-05-2020
 

Дихателните упражнения могат да помогнат много за подобряване здравословното състояние на лежащите пациенти.

Дишането, дори при възрастни хора в добро здраве, е физиологично отслабено, вследствие на възрастовите промени, които с течение на годините настъпват в лигавиците на бронхите, а също и поради намаляването обема на белите дробове. Когато към това се добави и някое заболяване, което приковава човека на легло, дишането му още повече се затруднява. Това, от своя страна, води до хроничен кислороден глад на мозъка.

Ето защо дихателните упражнения са ключов компонент, който може много да помогне в лечението и рехабилитацията. Те са важни, почти колкото лекарствата, изписани от лекаря и успехът, и скоростта на възстановяване в голяма степен зависят от тях, както и от правилното им прилагане от медицинския асистент.

Какво могат да направят дихателните упражнения: 

 

Предотвратяване на застоя на кръв в белите дробове и развитие на пневмония

 

Когато е налице липса на естествена вентилация, това кара белите дробове да страдат. Провокира се застой на кръвта, поради преразпределението на притока на кръв към горните лобове и дорзалните зони на белите дробове. Всичко това увеличава риска от допълнително усложнение, което често е с фатален изход – така наречената конгестивна пневмония.

 

Укрепване на дихателните мускули

 

Поради  залежаването, мускулите на диафрагмата, междуребрените и перитонеалните мускули съвсем естествено се отпускат и отслабват. Така се стига до пропускане на вътрешните органи, а това, от своя страна, провокира тяхното компресиране и е съпътствано от нарушения в циркулацията на кръвта.  Това влошава здравето на пациента и повишава риска от появата и на съпътващи заболявания.

 

Превенция на запек и неволно изпускане на урина

 

Недостигът на въздух винаги е резултат от недостатъчна или пълна липса на двигателна активност. Колкото повече залежава човек, толкова по-лошо работят червата. Мускулите на таза и пикочният мехур и също значително отслабват. Така се стига до нарушения от типа на неволно изпускане на урина и други стомашно-чревни проблеми.

 

 

Подобряват функцията на нервната система

 

Неадекватното дишане води до нарушения на съня, постоянна сънливост и раздразнителност. Човек, който не спи добре, силно влошава своите фини двигателни умения, както и започва да изпитва затруднения с речта. Той е напълно лишен от сили и често получава сърдечни пристъпи – главните виновници за инфаркт и инсулт .

 

Укрепват имунитета и осигуряват добро настроение

 

Дихателните упражнения дават възможност да се поддържа и разширява наличният обем на белите дробове. Така се гарантира навременното насищане с кислород на мозъка и се подобрява мускулният тонус. Имунната система може да контролира всички главни нужди на организма и състоянието на пациента се подобрява.

 

За кои пациенти дихателните упражнения са най-необходими?

 

Дори ако един възрастен човек е здрав, благодарение на дихателната гимнастика той ще запази и подобри своята кондиция. Но ако страда от заболявания, които възпрепятстват мобилността, то тогава можем да кажем, че тези упражнения са жизнено необходими. Става дума за състояния след прекарани:

 

 • Хирургични интервенции от типа на резекции на жлъчния мехур, операции на бъбреците и други;
 • Инсулт;
 • Болест на Алцхаймер и други прояви на деменция;
 • Сърдечен удар;
 • Тежък диабет и други заболявания, които засягат двигателната активност;
 • Травми на гръбначния стълб или крайниците.

 

Примерни дихателни упражнения с голям ефект:

 

Повдигане на ръцете пред тялото – вдишване, плавно връщане на ръцете в изходно положение – издишване. Повторения: 10-20 пъти.

Повдигане на ръцете встрани от тялото – вдишване, спускане на ръцете встрани от тялото – издишване. Повторения: 10-20 пъти.

От легнало положение по корем пациентът повдига ръцете си напред. Асистентът внимателно ги сгъва в лактите си и ги издърпва няколко пъти назад. Упражнението се повтаря няколко пъти.

 

Помнете, че за постигането на добри резултати е важно преди всичко постоянството!

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли