1. Работа в Германия за болногледачи >
  2. Актуални новини >
  3. Как да общуваме с тежко болни хора – практически съвети

Как да общуваме с тежко болни хора - практически съвети

29-09-2020
 

Грижата за хора със сериозни заболявания е голямо предизвикателство за медицинския асистент и изисква много сила и търпение. Пациентът се нуждае не само от грижи, но и от психологическа подкрепа. 

Как правилно да общуваме с тежко болен човек?

Нека да се спрем на основните неща, които трябва да знаете.

Бъдете честни 

В трудни ситуации мнозина се опитват да останат оптимистични и позитивни. Разбира се, хуморът и смехът наистина помагат за справяне със стреса и напрежението, но  също толкова важно е да не се изкривява реалността, когато става въпрос за това колко тежко е състоянието на пациента. Подкрепете го, но бъдете честни с него и не му давайте фалшиви надежди.

Задавайте въпроси и слушайте внимателно отговорите. Позволете на пациента да изрази искрено своите страхове и притеснения относно смъртта, включително го оставете да се наплаче, ако е разстроен.

Реагирайте правилно на промените в настроението 

Сериозната диагноза може да предизвика редица силни емоции – страх, гняв, негодувание, безпомощност, тъга, разочарование. Също така, отношението към тежката болест може да варира от отказ до приемане. Пациентът обикновено се чувства много самотен, дори и при подкрепа от семейство и приятели. Затова проявете търпение към резките промени в настроението, които са много характерни в подобни ситуации.

Бъдете готови да убеждавате правилно

Понякога сериозно болният човек се надява на чудо и дори може да опита да спре с традиционните лекарства и да заложи на алтернативни методи на лечение. Бъдете готови за подобна реакция, но внимателно премерете рисковете и му ги обяснете. Например, ако алтернативните методи няма да навредят и не са заместител, а допълнение към лечението, тогава няма лошо да се опита. Ако обаче пациентът се кани да откаже доказано ефективно лечение в полза на медитация или други подобни методи, трябва да опитате да го разубедите. Но внимателно – без да го заплашвате и спорите с остър тон.

Опитайте се да разведрявате тягостната обстановка

Помислете какво би могло да зарадва пациента ви. Предложете разходка, гледане на любим филм, нещо, свързано с хобито му и всичко останало, което ще му помогне да се откъсне от лошите мисли за по-дълго време.

Бъдете оптимистични и прагматични

Постоянни изследвания, очакване, несигурност – всичко това несъмнено рефлектира зле върху нервната система на пациента с тежко заболяване и затова от страна на неговия асистент се изисква възможно по-голямо разбиране и търпение.

Дори болестта да е в много напреднала форма или пък да не може да бъде излекувана напълно, пак би могло да се направи така, че човекът да живее по-добре. Всеки обича вкусната храна, да може да се движи нормално и да върши любимите си неща. Работете усилено в тази насока и помислете с какво бихте могли да допринесете за възможно по-пълноценния живот на вашия пациент. Той, както и неговите роднини, със сигурност ще оценят усилията ви.

 

Работете като болногледач в Германия!

  • Сигурна и легална работа в Германия
  • Високи доходи и индивидуални бонуси
  • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
  • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
  • 24/7 контакт с Promedica24
  • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Кемптен

Дата на заминаване: 2022-01-11

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Кемптен, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Хановер

Дата на заминаване: 2022-01-10

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Хановер, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Есен

Дата на заминаване: 2022-01-07

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Есен, Германия

Езикови познания: средни

детайли