1. Работа в Германия за болногледачи >
 2. Актуални новини >
 3. Кои витамини са най-подходящи за възрастните хора?

Кои витамини са най-подходящи за възрастните хора?

11-01-2021
 

Всеки, който е в процес на търсене или е намерил вече работа като болногледач, следва да е наясно с основните специфики на тази професия, включително и да е запознат с витамините и минералите, които са от жизненоважно значение на пациента, за когото се грижи. Нека да видим кои витамини са подходящи като цяло за възрастните хора и защо. 

Хроничните заболявания, съчетани с лошо хранене, могат да провокират сериозен недостиг на ценни за организма минерали и витамини.

Дефицитът им е в състояние да влоши всички съществуващи вече заболявания, както и да намали качеството на живот на пациента. Основните признаци за такъв недостиг е влошеното психично здраве, честата смяна на настроението, отслабване на паметта, образуване на рани от залежаване при лежащо болните, отслабена костна система, липса на мобилност, енергия и желание за живот.

Така витаминните комплекси се превръщат в истински спасител за пациентите, които са принудени да откажат правилното, балансирано хранене поради болестта си. Но те са необходими и на тези, които се хранят правилно и разнообразно, защото няма как да се избегне свързаното с възрастта намалено усвояване на веществата, важни за жизнената дейност.

Известни са 13 витамина, които играят особено важна роля за човешкия организъм, но пет от тях имат ключова роля. И това са C, A, E, B и D.

Антиоксидантни витамини

С възрастта нуждата от витамин С не намалява. Аскорбиновата киселина е необходима постоянно, затова всяка диета следва да съдържа храни, богати на витамин С. Недостигът му предизвиква кървене на венците, води до слабост, повишаване на количеството „лош“ холестерол в кръвта и различни други патологични изменения.

Дефицитът на витамини от група А неизбежно води до проблеми със зрението. В началото възрастният пациент се оплаква от „нощна слепота“ , а след това е възможно да се развие ксерофталмия – сухота на роговицата и свързаните с това последствия за здравето.

Витамин Е защитава клетъчните мембрани от вредното оксидно действие, както и се явява в ролята на регулатор на имунната система. Обикновено витамин Е се препоръчва за прием в съчетание с витамин А, защото така въздействието му е по-осезаемо и се гарантира по-добър ефект.

Недостигът на витамин Е при хора в напреднала възраст се изразява чрез мускулна слабост, нарушения във функцията на черния дроб и мозъка.

Други важни за възрастните пациенти витамини

Друга важна група са веществата от група В – витамини В1, В2, В6, В9 и В12, както и витамин В3, познат още като РР или фолиева киселина.

Най-често се наблюдава дефицит на:

 • Рибофлавин (витамин В2)
 • Фолиева киселина (витамин В3 или РР)
 • Цианокобаламин (витамин В12)
 • Пиридоксин (витамин В6)

Това се дължи не само на съществуващи заболявания, които пречат на доброто усвояване на хранителните вещества, но и е свързано с възрастта. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-бавни стават метаболитните процеси в тялото му.

Ето защо при работа като медицински асистент е необходимо да обръщате сериозно внимание на храненето на вашия пациент и ако е необходимо, да помолите лекуващия лекар да предпише нужните витаминни комплекси.

 

Работете като болногледач в Германия!

 • Сигурна и легална работа в Германия
 • Високи доходи и индивидуални бонуси
 • БЕЗПЛАТНИ езикови и медицински обучения
 • Пълно поемане на разходите за транспорт, храна и настаняване
 • 24/7 контакт с Promedica24
 • Бързо заминаване

Набираме болногледачи от цяла България!

Поръчване на разговор »

Оставете данни за контакт и ние ще Ви се обадим!

Fields with * are required
пример: 899 123 456

Нясно съм, че предоставянето на моите лични данни е доброволно, както и че отказът ми да предоставя личните си данни ще доведе до невъзможност за разглеждане кандидатурата ми за работа.[още]
Информиран/а съм, че личните ми данни могат да бъдат предоставяни към други дружества от групата на Промедика. Запознат/а съм, че данните ми ще бъдат предоставяни към САЩ, където са доставчиците на ИТ услуги за групата на Промедика, като в този случай трансферите ще се извършват по основание стандартните договорни клаузи на Европейската комисия.

Уведомен/а съм, че имам право по всяко време да оттегля своето съгласие, като изпратя имейл на адрес dataprotection@promedica24.bg , както и че оттеглянетео на моето съгласие няма да засегне законосъобразността на обработването, осъществено преди оттеглянето му. Запознат/а съм с правото на достъп до личните ми данни, с правата си да поискам тяхното коригиране, заличаване или да възразя срещу тяхното обработване на посочения адрес на Дружеството.

Информиран/а съм, че мога да се свържа с длъжностното лице по защита на данните на Дружеството чрез изпращане на имейл до dataprotection@promedica24.bg , както и че имам право да подам оплакване относно обработването на личните ми данни от Дружеството до Комисията за защита на личните данни на адрес гр. София, бул. „Професор Цветан Лазаров“ №2. Информацията, предоставена от мен с настоящата форма, е актуална, изчерпателна и отразява моите реални знания и умения.
[Крия]

Политика за поверителност

Представени оферти за работа

Болногледачи на стари хора плюс помощ в домакинството, Касел

Дата на заминаване: 2022-03-02

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Касел, Германия

Езикови познания: средни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Инголщат

Дата на заминаване: 2022-03-01

Продължителност на престоя: 2 месеца

Локализация: Инголщат, Германия

Езикови познания: основни

детайли

Работа с доказано семейство - много добри жилищни условия, Аален

Дата на заминаване: 2022-02-28

Продължителност на престоя: 3 месеца

Локализация: Аален, Германия

Езикови познания: основни

детайли