Градинска терапия – за кои болни е най-подходяща и как да я прилагаме?

1 декември 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Самотата се отразява негативно на здравословното състояние на пациента.

Ето защо експертите препоръчват да се заложи на дейности, които ще предизвикат интереса на възрастния човек, ще му помогнат да се чувства по-добре в емоционален план.

Градинската терапия е едно от тези занимания. Тя може да бъде лесно прилагана от гледачът на възрастни хора

Какво представлява градинската терапия?

Тя е основана на използването на растения за подобряване на психическото състояние на пациентите.

Техниката засяга тялото, ума и душата на хората, позволява корекция на поведенчески и емоционални разстройства. Основната задача на градинската терапия е да подобри физическото и психическото състояние на пациентите.

Методът се използва широко за рехабилитация на пациенти с ракови патологии, болест на Алцхаймер, психични разстройства, хроничен алкохолизъм и други.

Избор на подходящо място в градината

Избира се пространство, в което няма дупки, стъпала и други препятствия. Добре е да се инсталират парапети, на които човек може да се опре и да си поеме дъх.

За да се избегне задържането на вода от дъждовете и образуването на кални локви, е по-добре да се залага на места, където има лек наклон.

Много експерти препоръчват да се направи и малко езерце в терапевтичната градина, например с водни цветя, риби и фонтани. До него се поставя удобна пейка под навес.

Когато организирате терапевтичната градина, трябва да създадете следните условия:

Цветните лехи трябва да бъдат повдигнати на около метър от земята, за да може пациентът да се грижи за цветята, без да се навежда.

Могат да се използват различни контейнери, саксии и кашпи. Следва също да се осигури удобен стол или пейка, където възрастният човек да е настанен удобно, докато се занимава с растенията.

Ако пациентът не е в състояние да работи в градината, тогава може да се оборудва индивидуално работно място под навес или в беседка. В такива случаи се препоръчва да се създадат миниатюрни композиции от градински и стайни растения с помощта на допълнителни материали:

  • раковини;
  • камъни;
  • фигурки;
  • цветни стъкла и други.

Какви резултати могат да се постигнат при лечение чрез градинска терапия?

Подобрено емоционално състояние

Повишава се чувствителността на пациента към природния свят и се формира положително отношение към растенията.

Работата с естествени материали води до подобряване на умствените когнитивни процеси, носи нови впечатления.

Емоционалното настроение и общото благосъстояние се подобряват, тревожността значително намалява.

Повишена комуникативност

Хората обичат да прилагат собствените си знания и умения в различни социални ситуации. Градинската терапия подобрява паметта, концентрацията, премахва стреса и риска от развитие на депресии.

Повишена физическа активност и сетивна стимулация

Намалява се тежестта на преживените травмиращи емоционални преживявания, провокира се вяра в собствените сили, самочувствието се повишава и пациентът започва да гледа на света по нов, по-различен и по-позитивен начин.

Освен това се развива тактилна и психологическа чувствителност към живите същества, което от своя страна също допринася за по-добър тонус и кондиция.

Също така си струва да прочетете: