История на един болногледач

14 февруари 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията
историята на един болногледач

Винаги съм обичала да съм сред хора, да им се усмихвам и разговарям с часове. Когато обаче след 33 години работа здравето ми се влоши и ме уволниха помислих, че светът ми се разпада. Минаха няколко седмици, в които не правех нищо. Още малко и щях да изпадна в депресия. Какво да предприема? Съвсем скоро свършват спестяванията ми. Откъде да започна търсенето на работа? Кой изобщо ще ми даде работа на тази възраст? В крайна сметка трябваше да се мотивирам за действие.

На 54 години обаче търсенето на работа изобщно не беше толкова лесно. Отидох до бюрото по труда, но без особени надежди, че ще намеря нещо. А там ме чакаше изненада: видях плакат „Социалния асистент на възрастни хора – професия с бъдеще“. Запали се у мен искра надежда, че все пак ще се оправя – имах опит с грижи за своята майка, когато излезе от болница. Именно аз ѝ давах лекарствата, миех я, сменях ѝ памперсите.

Нещата се развиха бързо: уговорих си среща във фирмата, която предлага легална работа за болногледачи в Германия, изкарах курс по немски език и подадох документи. Тук никой не ми каза, че съм твърде стара – точно обратното!

Това е идеалната работа за мен. Отново се почувствах ценна и нужна, а и всеки месец получавам атрактивна заплата. Приятно е да усещам удовлетворението и на възрастния човек, за когото се грижа, и на неговото семейство. Тяхната усмивка ме мотивира за действие. Не трябва да се обличам специално за работа, всеки ден нося ежедневно спортно облекло. Радвам се, че накрая мога изцяло да спестя заработените от мен пари – не трябва да плащам за храна, спане или пътуване.

А какво получавам? Изкарвам пари, а освен това опознавам обичаи, нови хора, пътувам и уча немски език. Имам време и само за себе си, тогава излизам с удоволствие на разходка. Фирмата е винаги насреща за мен – имам личен координатор, а за извънредни ситуации в извънработно време мога да се обадя на денонощния алармен телефон. Освен това поддържам ежедневно контакт със семейството си чрез мобилен телефон и интернет.

Ако искате да научите повече за работата като болногледач, не се колебайте, а се свържете още днес с Promedica24!

Също така си струва да прочетете: