Как да разберете, че професията болногледач е за вас?

9 юни 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Има хора, чиято натура е създадена за определена професия. В много случаи хората съзнават в какво ги бива, но понякога не са напълно наясно за своите добродетели и таланти. За да разберете дали сте подходящи за деликатната и същевременно нелека професия болногледач, отговорете си честно на следващите въпроси. Ако отговорите на поне половината с искрено „да“, това означава, че тази професия е точно за вас:

1. Умеете ли дълбоко да съчувствате?

Мнозина биха избързали с положителен отговор, но тук ключът е не в акта на съчувствие, а в неговата дълбочина: да изпитате болката на другия като своя, да съпреживеете мъката, да усетите огромно желание да поправите злото така, че да се отключи у вас мощен инстинкт за помощ – това е характерно за професионалния болногледач.

2. Бихте ли работили тази работа с истинска отдаденост?

Болногледачът е ангажиран не само с приятни дейности като разговори, шеги и игри, но също се занимава с чистене на подлоги, къпане, смяна на памперси и подобни неща, които не са от най-приятните. Често в това отношение мнозина се провалят в професията.

3. Приветливи ли сте?

Едно от изискуемите качества на болногледача е приветливост, да бъде усмихнат и да излъчва позитивизъм. Ако вашето обкръжение ви определя като такава личност, помислете за квалифициране в професията болногледач.

4. Толерантни ли сте безрезервно?

Всеки човек твърди, че е толерантен, но несъзнателно прави така, че показва не съвсем безрезервна толерантност. Например, склонни ли сте да приемете гейове, представители на малцинствени групи или на някакви субкултури, без да изпитате неволна антипатия? Вие сте най-близкият човек, който полага ежедневни грижи за болния и трябва да умеете да приемате неговите или нейните разбирания за живота, без вътрешно да ги осъждате, ако по някаква причина те се различават от наложената у вас ценностна система. Пациентът е уязвим и е във ваши ръце, поради което на него му е нужно да ви има 100% доверие.

5. Търпеливи ли сте по природа?

Истинският болногледач винаги е търпелив и умее да изчаква.

6. Организирани ли сте?

Ако притежавате изострено чувство за ред и последователност, вие сте правилният човек за тази професия.

7. Имате ли намерение да се сдобиете с необходимата за професионален болногледач квалификация?

Никой не наема болногледач само заради човешките му качества. Изискването на преминат курс е задължително. Ако имате желание да се захванете с подобна работа и да продължавате да се развивате, то тази професия е за вас.

8. Физически здрав/-а ли сте?

На болногледача често му се налага повдигане на пациента, помощ при ставане и лягане, при къпане и при други неотложни процедури. Вашето здраве, най-вече в опорно-двигателната система, е от първостепенно значение, за да не се травмирате вие самите. Може да имате хронично заболяване, да приемате лекарства и да сте на диета – това не пречи на професията ви като болногледач. Но ако ви съпътстват болежки в кръста или на друго място в костно-мускулната ви структура, тогава първо помислете за себе си, преди да се насочите към работа в помощ на другите

Също така си струва да прочетете: