Кои витамини са най-подходящи за възрастните хора?

11 януари 2021 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Всеки, който е в процес на търсене или е намерил вече работа като болногледач, следва да е наясно с основните специфики на тази професия, включително и да е запознат с витамините и минералите, които са от жизненоважно значение на пациента, за когото се грижи. Нека да видим кои витамини са подходящи като цяло за възрастните хора и защо.

Хроничните заболявания, съчетани с лошо хранене, могат да провокират сериозен недостиг на ценни за организма минерали и витамини.

Дефицитът им е в състояние да влоши всички съществуващи вече заболявания, както и да намали качеството на живот на пациента. Основните признаци за такъв недостиг е влошеното психично здраве, честата смяна на настроението, отслабване на паметта, образуване на рани от залежаване при лежащо болните, отслабена костна система, липса на мобилност, енергия и желание за живот.

Така витаминните комплекси се превръщат в истински спасител за пациентите, които са принудени да откажат правилното, балансирано хранене поради болестта си. Но те са необходими и на тези, които се хранят правилно и разнообразно, защото няма как да се избегне свързаното с възрастта намалено усвояване на веществата, важни за жизнената дейност.

Известни са 13 витамина, които играят особено важна роля за човешкия организъм, но пет от тях имат ключова роля. И това са C, A, E, B и D.

Антиоксидантни витамини

С възрастта нуждата от витамин С не намалява. Аскорбиновата киселина е необходима постоянно, затова всяка диета следва да съдържа храни, богати на витамин С. Недостигът му предизвиква кървене на венците, води до слабост, повишаване на количеството „лош“ холестерол в кръвта и различни други патологични изменения.

Дефицитът на витамини от група А неизбежно води до проблеми със зрението. В началото възрастният пациент се оплаква от „нощна слепота“ , а след това е възможно да се развие ксерофталмия – сухота на роговицата и свързаните с това последствия за здравето.

Витамин Е защитава клетъчните мембрани от вредното оксидно действие, както и се явява в ролята на регулатор на имунната система. Обикновено витамин Е се препоръчва за прием в съчетание с витамин А, защото така въздействието му е по-осезаемо и се гарантира по-добър ефект.

Недостигът на витамин Е при хора в напреднала възраст се изразява чрез мускулна слабост, нарушения във функцията на черния дроб и мозъка.

Други важни за възрастните пациенти витамини

Друга важна група са веществата от група В – витамини В1, В2, В6, В9 и В12, както и витамин В3, познат още като РР или фолиева киселина.

Най-често се наблюдава дефицит на:

  • Рибофлавин (витамин В2)
  • Фолиева киселина (витамин В3 или РР)
  • Цианокобаламин (витамин В12)
  • Пиридоксин (витамин В6)

Това се дължи не само на съществуващи заболявания, които пречат на доброто усвояване на хранителните вещества, но и е свързано с възрастта. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-бавни стават метаболитните процеси в тялото му.

Ето защо при работа като медицински асистент е необходимо да обръщате сериозно внимание на храненето на вашия пациент и ако е необходимо, да помолите лекуващия лекар да предпише нужните витаминни комплекси.

Също така си струва да прочетете: