Любими немски рецепти, с които да впечатлите вашия пациент – щолен с шоколад и лешници

21 януари 2020 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Днес ще ви представим една много вкусна, оригинална немска рецепта за сладкиш – щолен с шоколад и лешници.

Приготвянето й няма да ви затрудни, но за сметка на това чуждестранния пациент, за който се грижите със сигурност ще остане възхитен.

И така, ето как да приготвим уханния сладкиш стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

  1. брашно – 500 г
  2. яйца – 2 бр.
  3. захар – 200 г
  4. фина извара – 250 г
  5. масло – 125 г + 40 г (меко)
  6. ванилова захар – 1 пак.
  7. лешници – 100 г
  8. стафиди – 100 г
  9. червени боровинки – 100 г
  10. шоколадови капки – 50 г
  11. портокали – кората на цитруса
  12. лимони – кората на цитруса
  13. бакпулвер – 1 пак.
  14. ром – 50 мл или няколко капки есенция
  15. пудра захар – за поръсване

Начин на приготвяне:

Приготовлението започва със стафидите. Те трябва да бъдат поставени в подходящ съд, където да се накиснат в рома. Оставете ги да престоят няколко часа.

Портокалите и лимоните се измиват старателно, след което кората се настъргва на ренде, колкото е възможно по-фино.

Лешниците се смилат в блендер, но така, че да бъдат на по-едри парчета.

След като приключите с тях, разбийте в подходящ съд яйцата и захарта. Биенето продължава няколко минути, а към края добавете и ваниловата захар. След това внимателно добавяйте на части размекнатото предварително пакетче масло от 125 грама. Идва ред на изварата – добавяйте я постепенно, докато продължавате да разбърквате. Идеята е да се получи хомогенна смес.

След това трябва да добавите настърганите предварително кори от портокал и лимон.

Накрая идва ред на брашното. Добре е вече да сте го пресяли и към него да сте добавили бакпулвера.

Брашното също се добавя, но по малко и постепенно. Бъркането продължава, докато брашното не се поеме цялото.

Когато това стане, прибавете сушените плодове и натрошените на едро лешници. Не забравяйте, че стафидите трябва да бъдат отцедени и подсушени. Последно капнете шоколадовите капки и подгответе мястото, където ще трябва да продължите да месите с ръце вече готовото тесто.

Върху набрашнения плот поставете тестото и с леки движения го доомесете, за да бъде напълно хомогенно. После го разделете на две, като всяка една част трябва да бъде разточена отделно до овална форма и с дебелина около сантиметър.

Готовите разточени кори захлупете една върху друга и ги преместете в тавичка, на която предварително сте покрили дъното със специална хартия за печене. Това се прави с цел щолените да не залепнат и да се отделят лесно.

Предварително загрейте фурната до 180 градуса и печете в продължение на 1 час.

Към края извадете щолените и ги намажете с размекнатото масло – 40 гр. Върнете ги отново да се доопекат. Намазването трябва да се повтори още веднъж, преди печенето да е завършило напълно.

След това извадете щолените и изчакайте да изстинат. Поръсете с пудра захар и това е всичко. Може да ги поднесете.

Желаем ви добър апетит!