Поведението на асистента при първа среща с пациента

20 декември 2019 Редактор на Promedica24
Рейтинг на статията

Заминаването на работа в чужда страна винаги е свързано със създаване на правилната предварителна нагласа. Ако сте се решили на тази стъпка и вече премисляте детайлите от приобщаването ви към начина на живот и традициите на германското общество, вероятно ще ви е полезно да прочетете тези няколко практични съвета, които касаят първата ви среща с пациента.

И така, вече сте в Германия и ви предстои да се срещнете за първи път в качеството си на асистент с вашия пациент и неговото семейство. Въпросите, които възникват веднага при тази представа, са немалко, а търсенето на правилните отговори – свързано с дълбоки колебания.

Не се тревожете, всичко ще си дойде на мястото, нужно е само да запазите самообладание и да следвате препоръките на специалистите.

Бъдете добронамерени и приветливи

Това е много важно за създаването на добро първо впечатление. Няма нищо по-отблъскващо при запознанство от намусената физиономия. Такова поведение е дори обидно, затова се постарайте да се усмихнете и да се представите любезно. Задължително използвайте учтивата форма при обръщение, както и фамилията на пациента – обръщение на малко име е абсолютно неуместно.

Не се колебайте да задавате въпроси за всичко, свързано с работата ви и дори изисквайте инструкции, ако не получите такива или ги сметнете за недостатъчно изчерпателни. Такъв подход красноречиво ще подскаже вашата заинтересованост и желание да вършите задълженията, за които сте наети. Затова уточнете всичко, до последния детайл.

Не се огорчавайте, ако забележите недоверие

Дори и да забележите, че отсрещната страна се държи недоверчиво и сдържано, не се отклонявайте от посоката, която сте поели. Дайте им време – и на пациента, и на неговите близки, доверието помежду ви постепенно да се изгради. Не им се сърдете, ако са малко сковани, защото те също ви виждат за пръв път и са загрижени в чии ръце оставят своя близък.

Опитайте се веднага да скъсите дистанцията с пациента още при първата среща

Ще прекарвате много време с този човек, ще се грижите за неговата безопасност, хигиена, пълноценно хранене, общо здравословно състояние – тоест, вие ще бъдете този, на когото той ще разчита за всичко. Вероятно няма да се сближите на момента, но с течение на времето и това ще се случи. Затова се опитайте да скъсите дистанцията още при самото запознанство, доколкото това е възможно.

Обсъдете вашите лични нужди най-накрая

Може да задавате въпроси, свързани с вашето удобство в дома на пациента, но трябва да оставите това като последна точка от разговора. В противен случай ще изглежда, че сте по-загрижени за вашето добруване там, отколкото за това на пациента. След като сте уточнили всичко, свързано със задълженията ви, можете да задавате и въпроси от този род, но внимателно и тактично.

Ако спазвате тези съвети, първата ви среща с пациента със сигурност ще протече гладко и ползотворно.